Domaine Roqueforette

Normandie

Terug naar hoofdpagina 

Chambre d'hôtes Camping Waarom hier? Gîte Chalet  
 
Nieuwsbrieven Contact Wie zijn wij? Fotocollage Links  

 

 

 

Parc Regionaal de marais du Cotentin et du Bessin

 

Op een kruispunt van vogeltrekroutes.

De Cotentin is Normandië's schiereiland in de Atlantique, door waar La Manche begint. Mindden in die Cotentin, ingeklemd tussen de beroemde invasiestranden van Utah Beach en Omaha Beach in het noorden en de baai van de Mont St.-Michel in het zuiden, ligt één van Frankrijks jongste natuurparken: Parc Regionaal des marais du cotentin et du bessin.

Normandië's jongste.....

Normandië, ooit door Frankrijks zonnekoning Louis XIV het 'Land van de honderd kleuren groen' genoemd, is in verhouding al niet zuinig met regionale natuurparken bedeeld. In het noorden 'Pas de Calais' in het midden aan weerszijden van de Seine 'Brotonne' en in het zuidelijk binnenland rond le Mans 'Normandië Maine'.

Of het de goede invloed van Camambert, Brie., Cider of Calvados is zal men nooit te weten komen, maar de actieve Normandische natuurbeschermers zijn er uiteindelijk in geslaagd een vierde, regionaal natuurpark aan hun streek toe te voegen. In juni 1991 werd de geboorte van het Parc Regionaal des marais du cotentin et du bessin een feit. Het nieuwe natuurpark van Normandië is nat en groen. Nat door de vele rivieren en de grote moerasgebieden. Groen door het schitterende 'bocage' landschap van de cotentin eromheen. Het natte gedeelte omvat ruim 25.000 ha, de groene zoom bijna 95.000 ha en in totaal zijn er 117 gemeenten bij het beheersverdrag betrokken. Ook de 300 belangrijkste boeren in de streek hebben het natuurverdrag meeondertekend.

 

Water en vogels

De kern van het park ligt bij het boter- en kaasstadje Carentan, rond de (over)stroomgebieden van de rivieren de Vire, de Aure, de Douve, de Taube en de Lozon. Hier omheen liggen ook alle verschillende moerassen. In vroeger eeuwen stond het hele gebied bekend als één groot moeras, de Marais de Carentan en in die tijden leek het in de wintermaanden meer op een binnenzee. De marais des cotentin liggen op een kruispunt van belangrijke vogeltrekroutes van noord naar zuid. Hier voegen zich de troepen uit de noordelijke landen samen met de 'Engelse'. De marais des cotentin vormen een natuurlijk rustpunt door de relatief beschutte ligging en de grote hoeveelheden voedsel die de vogels er aantreffen. Van hier af trekken ze verder. Meestal naar de volgende stop, in een van de zuidelijkere natuurparken langs de Atlantische kust. De vogelstand in dit gebied is dus opmerkelijk. In antal soorten en omvang. Vooral in september tijdens de grote trek. Maar zelfs de vaste populatie die er nestelt, is enorm van omvang. Datzelfde kan van de visstand gezegd worden. Hier wordt de meeste paling van Frankrijk gevangen. In de lagere gedeelten wordt de waterhuishouding ten dele bestuur door een al zeer oud stelsel van sluisjes en waterschuiven. In juni 1944, bij de invasie hebben de Duitsers hier dankbaar gebruik van gemaakt door het hele gebied onder water te zetten.

De Bocages

Een bocage-landschap is een gebied met plukken bos, open ruimtes, boomsingels en natuurlijke glooiingen. Engelsen noemen dat gewoonlijk een parklandschap, wij Nederlanders plegen dat een coulisselandschap te noemen. Grote stukken van de Cotentin in het binnenland worden gedomineerd door de bocages. Geinige paadjes en weggetjes tussen overhangende bomen doorkruisen het gebied en trekken een spoor van boomgaard naar boomgaard. Dit is het domein van de beste kaasmakers van Frankrijk, de beroemde Normandische koeien. De bijna verborgen laantjes en paadjes waren voor de geallieerde invasielegers een behoorlijk probleem bij het opruimen van de laatste haarden van de Duitse weerstand.

Natuurpaden

Er lopen verschillende 'sentiers de découvertes' door de marais. Bij Creances is een route door de duinen, 'les Dunes de Creances'. Bij Marchessieux loopt een wandelpad door de meest typerende stukken: 'le Marais Saint Clair'. Vogelaars zullen graag de Baai van Veys (aan de noordzijde) bezoeken, waar je op een waterig oppervlak van 5000 hectare werkelijk ongelofelijke hoeveelheden vogels aantreft. Zoals alle mogelijke eenden- en ganzensoorten, steltlopers, lepelaars en reigers, kraanvogels en aalscholvers.

Er is een speciaal obeservatiepunt bij het natuurreservaat van Beauguillot (450 hectare) waar je ook begeleide tochten kunt maken.

 

Hier kunt u klikken voor de franse website van het park.