Domaine Roqueforette

Normandie

Terug naar hoofdpagina 

Chambre d'hôtes Camping Waarom hier? Gîte Chalet  
 
Nieuwsbrieven Contact Wie zijn wij? Fotocollage Links  

 

 

 

 

Bienvenue/welkom

Nieuwsbrief Domaine Roqueforette

Normandie-Manche

2023

  

 

931px-Blason_duche_fr_Normandie.svg[1]

Normandie-Manche

 

Onderwerpen in deze Nieuwsbrief:                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Nieuw dak op de gîte

Fijn begin nieuw seizoen

Kamperen en genieten in Frankrijk

De storm Ciarán en veel water

80 jaar D-day herdenken

 

 

Nieuw dak op de gîte.

 

In maart hebben we een nieuw dak op de gîte laten leggen. De gîte die wij in het begin hebben omgebouwd van koeienstal naar vakantiehuis had nog steeds het originele ‘authentieke’ dak, een dak wat nu toch wel aan vervanging toe was ondanks zijn ‘authenticiteit’.

De dakdekker kwam “veel eerder dan was afgesproken met hem en wat wij heel fijn vonden” dit vernieuwen. En we hebben er meteen een groot afdak aan laten maken zodat onze gasten ook aan de andere kant in de tuin heerlijk droog of uit de zon kunnen zitten.   

We zijn er zeer tevreden over en het is een prachtig mooi dak geworden, en de dakdekkers hebben het zeer vakkundig “en super snel” naar onze wens afgewerkt, het zijn vakmensen waar wij zijn zeer tevreden over zijn, chapeau!

 

Een top seizoen.

Het was alweer een top seizoen met ook weer gezellige bekende gasten, maar ook weer vele nieuwe gezellige gasten, dus we hadden het weer enorm naar ons zin dit seizoen, hopelijk net als onze gasten.

En we hadden ook weer vele gezellige table d’hôte avonden wat altijd weer alle moeite waard is van het vele werk, de dankbaarheid en het voldane gevoel nadien van de gasten geeft ons steeds weer de zin om te blijven koken en nieuwe ‘Normandische’ gerechten te bedenken. En dit alles met onze zelf gekweekte en onbespoten groenten uit eigen tuin.

En ook voor 2024 staan er weer nieuwe gerechten op ons eetplan dus kijken we nu alweer uit naar het nieuwe seizoen vol gezelligheid.

 

Kamperen in Frankrijk.

Kamperen in Frankrijk, er word wel eens gezegd, leven als god in Frankrijk. Maar er zijn ook mensen die roepen "Ik naar Frankrijk?, wat een volk is dat!" of "Frankrijk is een prachtig land, maar er zouden geen fransen moeten wonen "daarom ga ik niet naar Frankrijk! Wij horen dat met regelmaat. Wij ervaren zelf dat de bewoners hier in de Manche juist heel vriendelijk, hulpvaardig en nog de tijd voor je nemen. Ook horen we dat gelukkig van de gasten. Maar daarbij, nergens is een groter openlucht museum dan hier, zo mooi, zo oud, zo mooi bewaard, en de natuur is hier zo wonderschoon én gezond in Normandie aan de kust.

Maar soms denk ik ook hoe zullen de Fransen over ons denken? 

De fransen zijn zeker geen roddelaars, het zijn harde werkers en zeker de Normandiërs, ze zijn met weinig tevreden, maar als er onrecht is staan ze gezamenlijk aan de barricades en laten ze zich de "fromage" niet van hun stokbrood eten en terecht. Ze vallen niemand lastig, en zijn zeer behulpzaam als je ze wat vraagt en laten je verder met rust en ze zijn zeker niet opdringerig.

En dan nog zijn er soms buitenlanders boos dat ze bijna geen Engels kunnen spreken. Hier horen wij dit vaak en vooral de Nederlanders klagen hier nogal eens over..

Maar dan vergeten ze dat Frans een wereld taal is en ze geen Engels hoefde te leren op school, vroeger. Wij Nederlanders moesten dit wel omdat Nederlands nou eenmaal geen wereldtaal is.

Dus soms worden we daar wel eens moe van omdat vele hierover gewoon blijven klagen in dit mooie land waar vele van ons zich zo goed thuis voelen.

Maar je haalt ook de echte Franse liefhebbers er altijd zo tussenuit, deze mensen zijn blij met dit mooie land, hebben respect voor dit land met zijn cultuur en hebben dus liefde voor het land, de niet ‘zeurpiet’ is een gevoelsmens die hier dus vooral volop geniet. Dus die mensen weten dat het leven als god in Frankrijk bestaat😃

               

 

De storm Ciarán.

   

Deze storm heeft ook bij ons aanzienlijke schade aangericht.

Deze enorme storm begin november heeft bij ons van de grote oude Eik van 200 jaar twee grote dikke takken afgebroken waarvan er een net vlak naast de gîte is gevallen, maar wel op het schuurtje met alle paardenspullen erin dus deze schuur was helemaal kapot en is nu afvalhout. De tweede grote dikke tak nam in zijn val de helft van het dak van de grote schuur mee en deze viel door de hekken vlak naast de paardenstal en geitenstal, maar gelukkig hadden de paarden en de bokken hiervan niets aan overgehouden.

En van de andere kleinere eikenbomen die voor de gîte staan zijn ook twee takken afgebroken en die vielen in de tuin voor de gîte maar deze hebben nagenoeg niets geraakt.

Verder waren er op ons terrein nog veel hekken kapot door vallende takken en nog wat bomen en struiken omgewaaid of doormidden gebroken door de storm.

Op onze landerijen waren ook nog veel zware eikentakken afgebroken en ook nog eens twee eikenbomen helemaal omgewaaid.

Er was één Eucalyptusboom naast de camping omgewaaid en verder waren het allemaal eikenbomen, deze eikenbomen zaten nog bijna vol met blad en dus waren dit de grootste windvangers en dit samen met de vele regen die er is gevallen de laatste tijd was de grond verzadigd van water en dus hebben de bomen hierdoor bijna geen houvast meer in de natte grond en waren ze overgeleverd aan deze zware storm die hier woede met windstoten van wel 170 km per uur.

Dus een ravage en heel veel op te ruimen en te herstellen de komende tijd, maar, we hebben nu wel voor de komende jaren kachelhout genoeg!

     

 

Er was in Nederland weinig aandacht voor deze storm geweest vandaar dat veel mensen niet weten wat een ravage het hier geweest is en dat er voor ongeveer 200 miljoen aan schade toegebracht is in Normandie door deze storm.

Zo hebben wij bijna 100 uur zonder elektriciteit gezeten en anderhalve dag zonder water. En ook grotere dorpen waren helemaal van de elektriciteit afgesloten zodat supermarkten zoals de Lidl, Intermarche, Carrefour en bakkers en slagers dicht waren omdat ze geen elektriciteit voorziening hadden, en het zag er dan ook spookachtig uit toen wij door de dorpjes reden en zagen dat er alles dicht en stil was. Maar er werden wel meteen bijna 4000 monteurs opgeroepen van omliggende departementen door de elektriciteitsmaatschappij om de stroomvoorziening weer z.s.m. opgang te helpen. Deze mensen werkten dag en nacht door en daardoor kwam de watertoevoer snel weer opgang en ook de telefoonkabels en het internet werden meteen weer gerepareerd.

Maar ook de natuur heeft er onder geleden, zo is het mooie bos in Saint Patrice de Claids voor 80% verwoest en ook het bos van Lessay heeft grote schade opgelopen, het ligt er vol met bomen en daar kunnen we nu niet meer in en het is zelfs verboden. Dus het wandelen met de honden is nu veel op het strand en in de duinen wat natuurlijk ook niet vervelend is maar, we missen wel ‘onze’ mooie stille bossen.   

     

Ook door de vele regen waren er wegen onder water kwamen te staan, nu was dit voor ons met onze 4x4 auto geen probleem en ook tractoren konden hier doorheen rijden, maar twee jonge mensen die met hun autootje ook hier toch doorheen probeerden te rijden kwamen midden in het water op de weg tot stilstand.

En toen ze de deuren open deden stond het water al binnen onder de stoelen, dus deden ze hun schoenen uit en liepen door het water verder de droge weg op.

Een kennis van ons die toevallig kwam aanrijden had gelukkig zijn laarzen al aan en zo duwden ze met z’n drieën hun auto weer op het droge. Ondertussen hadden ze hun vader gebeld om hen te komen ophalen en inderdaad kwam hun vader al snel aangereden, snel én té hard kwam pa aanrijden, en terwijl ze met z’n drieën stonden te zwaaien naar pa dat hij moest stoppen reed pa vol gas lekker door en dus ook die zelfde plas met water in, en zo kwam ook hun pa in het midden van het water tot stilstand en had ook hij het water al binnen in de auto net onder de stoelen staan, pufff, en hou dan je lachen maar eens in.

Dus toen konden ze met z’n viertjes ook deze auto op het droge duwen en waarna de sleepdienst werd gebeld dat deze nu twee auto’s kon komen ophalen, want starten deden ze deze auto’s voorlopig niet meer.

 

Hét jaar van 80 jaar D-day herdenken.

Het jaar 2024 wordt hét herdenking jaar van de 80 jaar D-day herdenkingen en festiviteiten in Normandie.                                      

Drukte en nog een drukte wordt het dit jaar, en de reserveringen hiervoor begonnen bij ons al in mei 2023.

Onze gîte “het vakantiehuis” en ook ons chalet zijn al gereserveerd voor deze week in juni aan vaste gasten die zó graag dan hier willen zijn om dit grote evenement weer mee te maken. En de mensen die in het chalet komen zijn hier helemaal speciaal omdat Hij dan 86 jaar is en dit voor deze mensen dan helemaal speciaal is om dit te mogen meemaken!

      

Sainte-Mère-Eglise:

Hét symbool van de D-day is wel de parachutist aan de kerk in het dorp Sainte-Mère-Eglise, John Steele.

In de nacht van 5 op 6 juni 1944 tijdens de invasie van de Amerikaanse troepen rond Sainte-Mère-Eglise, verwonde John zich aan zijn been door een granaatscherf. Hij had zijn parachute daardoor niet meer onder controle en lande uiteindelijk aan de kerktoren rond 01.00 uur ’s nachts.

John bungelde heen en weer en probeerde zich te bevrijden van zijn parachute terwijl er hevige gevechten plaatsvonden rondom de kerk. Hij hing twee uur aan de kerktoren en werd door de Duitsers, die de kerktoren bewaakte, losgemaakt. Hij werd gevangen genomen maar ontsnapte uiteindelijk toch kort daarna.

John heeft deelgenomen tot aan het eind van de oorlog in 1945, en hij is overleden op 57 jarige leeftijd in zijn woonplaats Noord-Carolina in Amerika.

Het verhaal van deze actie is te zien in de film, The Longest Day.

D-Day 2024 is 80 jaar herdenken van onze vrijheid!

 

Kaas genieters TaartpuntWijn

De Normandische Camembert kaas uit het gelijknamige dorpje Camembert hier in Basse-Normandie, de Livarot (gekenmerkt door de oranje buitenkant en sterke geur!), of de Neufchâtel (meestal in de vorm van een hartje) en natuurlijk de Pont l'Eveque kaas (in het vierkante houten doosje) en vooral als ze al wat rijper zijn, dan worden ze zachter en gaar heerlijk ruiken of stinken, zoals ook wel wordt beweerd door sommigen hihi. En als grote kaasliefhebbers vinden wij deze kaasjes heerlijk en dan woon je in Normandie dus heel goed! :-)

 

Maar nog steeds vinden wij een stuk Nederlandse belegen kaas, toch nog een van dé kazen. En het blijft voor ons dan ook altijd toch weer een smaakvolle verassing als we een stuk Nederlandse kaas cadeau krijgen. En ook dit jaar hadden we niet te klagen over Nederlandse kaas die we kregen van bekenden maar ook van nieuwe gasten en waar we dan ook weer volop van genieten. Dus voel je zeker niet bezwaard mocht je een stukje kaas voor ons willen meenemen, het zijn de leukste en lekkerste verassingen, én het blijft voor ons genieten.

340 Nederlandse Kaas Kubussen Foto's - gratis en royaltyvrije stockfoto's  uit Dreamstime

Wij wensen iedereen gezellige feestdagen en een gezond 2024

En ook in 2024 is iedereen weer van harte welkom op Domaine Roqueforette

Au revoir et rendez-vous en 2024

Ed & Doreen Advocaat

Village Roquefort 3

50430 Laulne

Frankrijk

Normandie

 

Website: https://www.advomaatjes.com

Email: info@advomaatjes.com

Telefoon huis: 0033 (0) 233478185

                                                                                                                       

Nieuwsbrief 22

Nieuwsbrief 21

Nieuwsbrief 20

Nieuwsbrief 19

Nieuwsbrief 18

Nieuwsbrief 17

Nieuwsbrief 16

 Nieuwsbrief 15