Domaine Roqueforette

Normandie

Terug naar hoofdpagina 

Chambre d'hôtes Camping Waarom hier? Gîte Chalet  
 
Nieuwsbrieven Contact Wie zijn wij? Fotocollage Links  

 

 

 

 

Bienvenue/welkom bij nieuwsbrief Domaine Roqueforette

December 2016

 

De onderwerpen in deze Nieuwsbrief:

Gezellig seizoen 2016

Fientje

Uitnodigingen

Helpende handen

Franse feestdagen

Dakota vlucht

Tour de manche fietstocht

Tour de France

Domaine Roqueforette

Chalet Papillon

Ons brocante winkeltje Brocanterette

 

Gezellig seizoen 2016.

Het seizoen van 2016 begon goed en verloopt nog steeds goed en gezellig!

Het was een seizoen dat ook dit jaar weer heel lang doorging, de laatste campinggasten vertrokken pas eind oktober. En met kerstmis en met Oud & Nieuw hebben we ook gezellig mensen in de gîte en het chalet.

En ook in 2016 hebben wij weer vele nieuwe en aardige gasten mogen ontmoeten, en gelukkig ook weer vele bekenden terug gezien. En dit geeft ons, ook na 10 seizoenen, nog steeds veel energie en vrolijkheid om gasten te blijven ontvangen en een klein beetje te mogen meehelpen aan een ontspannende, en gezellige vakantie.

Wat ook meespeelde dit jaar, was alweer het mooi weer. Aan het begin van dit seizoen was er wel eerst de "brandstofcrisis", waarvan in Nederland meer ophef werd gemaakt dan nodig was omdat wij hier 'gelimiteerd' konden tanken, en dus geen problemen hebben gehad met de autobrandstof. En daarna was het in geheel Europa slecht weer, zo dacht men. En zo kwam het ook over op de tv, maar hier bij ons in Laulne, Normandie, was het prachtig weer en scheen de zon dagen achter elkaar. Hier hebben wij een licht subtropisch klimaat wat "overwaait" vanuit Jersey. Verder hebben wij een heel mooi en warm seizoen gehad, en soms was het zelfs té warm voor de gasten, die dan verkoeling gingen zoeken aan het strand. Wij hebben zelfs 1 keer de vol bezette table d'hôte avond afgezegd, omdat het té warm was om in de keuken te koken en om 's avonds bij ons in de Brasserette te eten. Maar de andere table d'hôte avonden waren als vanouds heel erg gezellig met lekker eten en drinken, en met veel lachen en plezier, en met gezellige gasten. Dus al met al was het een mooi, warm en gezellig seizoen 2016.

 

Fientje

Wij hebben weer gezinsuitbreiding!

Sinds september hebben wij er een tweede hondje bij, wij hebben haar Fientje genoemd. En Fientje is ongeveer 2 jaar maar kan zelfs nog wat jonger zijn. Zij was zwervende en werd gevonden in Périers, dus vlakbij. Via de dierenartskliniek "toevallig onze eigen dierenarts in Périers" is zij nagekeken en daar bleek ook dat zij geen baasje had, en toen kwam zij voor 2 maanden in het asiel bij de Gendarmerie in Périers. Gelukkig werd zij gered door het asiel en opvangcentrum Le Rêve deTina in de Orne. Hier zat Fientje ook al 4 maanden toen wij haar op internet zagen en haar meteen al leuk vonden. Wij hadden het al regelmatig over een tweede hondje en gezien Lola 12 jaar is, kan zij mooi Fientje opleiden en weg wijs maken. En Lola wordt hopelijk 20 jaar maar wij gunnen haar ook een maatje waar ze nu ook heel leuk mee speelt en het lijkt wel of dat Lola aan haar tweede jeugd is begonnen, zo leuk vindt zij het. Om Fientje te zien moesten wij 300km heen en weer rijden, maar dat maakt niet uit wij rijden hier nu eenmaal veel kilometers, dus zijn dit gewend. Bij aankomst was het eigenlijk al meteen liefde op het eerste gezicht met Fientje, en volgens de eigenaresse van de opvang was het Fientje die ons al had uitgezocht. Bij thuiskomst hebben wij meteen de opvang eigenaresse gebeld met de mededeling dat wij Fientje heel graag wilden adopteren en dat ze hier welkom is. Een week later kwam de opvang-eigenaresse Fientje zelf brengen vanuit de Orne, dit is zo hun beleid. Ze willen dan zien waar Fientje terecht komt. Die voeren dus een goed beleid! Na de lunch en veel papieren te hebben ingevuld, hoorde Fientje van ons en was het meteen al goed. Ze voelde zich hier meteen al thuis. En ze was ook van meet af aan heel lief met Lola, met de 2 katten Pim & Pom, met de bokjes Frodo & Dido en ook met de drie paarden Walter, Sokkies & Pitch. Voor de paarden heeft ze veel respect dus dat is fijn en wel zo veilig! En Fientje is net als Lola en de katten, ze jaagt ook op muizen en mollen, en verledenweek kwam ze zelfs met een rat aanlopen, dus ze houdt van opruimen. En op het strand rent ze niet, maar gaat ze als een raket zo hard. Wat een mooi gezicht is dat, ze is zo blij en lief dat het ons weer een goed gevoel geeft om weer een beestje te hebben gered. Ze is hier welkom en wij zijn dan ook heel erg blij met Fientje!

 

 

Uitnodigingen.

Het jaar begon al meteen goed met diverse uitnodigingen die wij kregen om te lunchen en dineren.

Met goede kennissen gingen wij lunchen in Angoville, waar je heerlijk kunt eten, en waar je rond de middag gezellig tussen de werkende Fransen zit die daar dan ook komen lunchen. Vrienden vanuit Nederland kwamen hierheen van vrijdag t/m maandag om zijn verjaardag gezellig te vieren. Met hen gingen wij gezellig lunchen in het vissersdorpje St 'Vaast-la Hougue, hier komen de mooiste oesters/huîtres aan land en die daar ook gekweekt worden net zoals de mosselen/moules. Dus onze vriend, die verzot is op oesters, kon hier zijn hart ophalen. Wij drieën namen een ander gerecht, ook met vis, en wat ook heerlijk smaakte. En gelukkig komen ze in januari 2017 weer hierheen om zijn verjaardag te vieren. Wij kijken er nu alweer watertandend naar uit, hihi. En op zaterdag is in St 'Vaast-la Hougue in het seizoen een hele leuke weekmarkt die dan gecombineerd is met een brocantemarkt. Voor dit leuke vissersdorpje ligt het eilandje Île de Tatihou. Dit is een vogeleiland waar je naar toe gaat met een amfibievoertuig. En natuurlijk gebeurt dit varend of rijdend, al naar gelang de waterstand. Dus zeker de moeite waard om eens naar toe te gaan! 

 

 

  In januari gaan wij ook altijd bij de buren langs voor de nieuwjaarswens.

Als eerste gaan we dan bij onze aardige, hoogbejaarde buurman langs. Waar we altijd in zijn supergezellige authentieke woonkeuken worden ontvangen. Bij hem gaan we regelmatig even langs om te zien of alles goed met hem gaat en voor een bakkie en wat ons betreft wordt hij 100 jaar!

Maar ook bij een vrijgezelle vriend, Bij binnenkomst is het dan meteen feest voor hem. Na een steelpannetje met water te hebben opgezet en de pot met koffiekorrels op tafel te hebben gezet, gaat de voorraadkast open waar de koekjes of chocolaatjes uitkomen. Deze keer kwam er een nieuwe doos met chocolaatjes op tafel. Dat wil zeggen, nieuw was de doos zeker, maar dan wel 10 jaar geleden. Na de koffie te hebben ingeschonken met een scheutje nog zelf gebrouwen Calvados erin "zonder calvados in de koffie is deze niet te drinken en is het net teer" ging de doos chocolade met nootjes erin open, de chocolaatjes waren dus oud, vochtig, roken niet fijn en smaakten al helemaal niet lekker, bah wat waren die smerig. Ed kon de helft nog in zijn zak laten glijden. En toen we weggingen, kregen we er allebei nog een mee voor onderweg naar huis, maar deze chocolaatjes hebben ons huis net niet gehaald, wel de container langs de weg waar wij langs liepen! (Ah, foei!)

Bij de rest van de kopjes koffie, die wij in de loop van dit jaar bij die vriend hebben gedronken, hebben wij de chocolaatjes en de koekjes maar overgeslagen en hielden we het alleen maar bij koffie, maar natuurlijk wel met wat Calvados erin!

Etentje bij de buren. En Tripes & Andouillette.

Op een winterse dag vroeg een van onze andere aardige buren of wij bij hen kwamen eten. In de winter hebben (of maken) wij hier wel weer graag tijd voor. Maar toen zij ons erbij vertelde dat ze Tripes gingen eten, verschoten wij beide van kleur. Heel eerlijk vertelde wij hen meteen dat wij dit niet eten, maar dit maakte ze niets uit dan kwam er toch een heerlijke kalkoen/dinde op tafel. Kijk, en dat eten wij dus wél!  

Tripes is pens, een maag van de koe of kalf. En het wordt zeker met liefde gemaakt en het kan ook nog erg lekker zijn, maar niet voor ons dus! En heel beroemd in Frankrijk is de tripes, bereid zoals in Caen. "tripes a la mode de Caen"
Bij orgaanvlees is versheid erg belangrijk! De pens wordt in flinke repen gesneden en in een grote pan in zeer ruim water opgezet en aan de kook gebracht. Het kookwater wordt soms wel 5 keer verschoond totdat er helemaal geen schuim meer ontstaat. En bij de laatste keer schoon water komen ook de kruiden zoals peper, knoflook, laurier en een bouquet garni in. En dan moet het nog een paar uur gaarstoven. Soms gaat de tripes daarna ook wel in weckflessen en word het ingemaakt. Aldus het recept en de uitleg van de buren! Maar wellicht zijn er nog andere varianten voor het maken van Tripes, maar wij vonden het aanhoren van dit recept al meer dan genoeg en Doreen had hierna zelfs eigenlijk al geen echte honger meer, hihi.

Andouillette

Maar dit was nog niet alles wat we te horen kregen over recepten. Ze waren dus lekker op dreef toen de andouillette ter spaken kwam. Andouillette is een worst en een Franse specialiteit. Maar niet iedereen kan de uitgesproken stevige dierlijke geur en smaak hiervan waarderen. Er wordt ook wel gezegd, “It smells like shit!” of te wel, het ruikt als stront. Deze worst wordt gemaakt van varkensvlees, maar het schijnt dat men er vroeger ook nog wel eens runder ingewanden aan toevoegde. De smaak van andouillette is, volgens de liefhebbers, zachter dan de geur doet vermoeden. De beet is wat rubberig en het ziet er ook wat vettig uit. In eerste instantie denk je dat je te maken hebt met gewone witte worst, maar dat is zeker niet zo! Traditioneel hoort daar de Franse mosterd bij en een portie groente, en in Normandie drink je daar dan natuurlijk een glas cider bij.

Dat wij het ook goed doen bij de dorpelingen en buren, blijkt wel uit het feit dat mensen uit het dorp aan ons van alles komen vragen. Dit gaat van het vragen om naar de computer te komen kijken, aan te sluiten en uitleg hierover te geven, of wat klusjes te komen doen. Zo kwam er iemand vragen of dat wij gasten naar hen wilden doorsturen als wij vol geboekt waren met onze gîte en het chalet! Deze mensen hebben een groot landbouwbedrijf, zijn dus boer, maar zij verhuren ook een vakantiehuisje. En deze willen ze ook graag aan Nederlanders verhuren. Dus nadat we bij elkaar wat hadden gedronken "koffie, maar zonder Calvados erin" gingen wij eens met ze kijken naar hun vakantiehuisje. Het is een leuk vakantiehuis, alleen ligt de definitie vakantiehuis en gîte voor fransen begrippen geheel anders dan voor Nederlandse begrippen! Luxe hebben ze er niet in, maar er staat in wat nodig is zoals een keukentje in originele staat, vier eetstoelen met een bankje en boven op de verdieping vier bedden met badkamertje en toilet, en dat is het dan ook, dus heel karig en echt Frans. Dus wij hadden wel wat ideeën voor verbetering. Dit hadden we beter niet kunnen zeggen, omdat Ed later de vraag kreeg of dat hij hun huisje zou willen verbouwen en aanpassen, en helemaal nadat ze onze gîte en chalet hadden gezien. Eerst maar even kijken of dat wij hier tijd voor hebben zo tussendoor in de winter. Maar mochten wij gasten doorverwijzen omdat wij vol geboekt zijn, dan staan zij nu ook op ons lijstje van vrienden en bekenden met een gîte hier in de omtrek!  

Helpende handen.

In juni kwam Doreen haar zus hierheen om ons de helpende hand toe te steken. Zij woont in Egypte en kon de Piramides wel even laten voor wat ze waren. Dit scheelde ons in het werk maar het is ook altijd heel erg gezellig met haar om ons heen. Ze is hier ongeveer drie maanden gebleven, wat een ontzettend gezellige tijd was.

Vandaar ook dat wij nu het laatste stuk dak van ons huis laten vernieuwen ("een van de weinige klussen die wij laten doen"). Hier liggen nu nog de oude originele leien op die aan het verteren zijn. En als dit klaar is, dan gaan wij deze grote ruimte isoleren, voorzien van een nieuwe vloer, dan nog een dikke lemen tussenmuur onder het dak wegbreken, en op de kop de buitenmuur uitbreken om hier glazendeuren te plaatsen voor de entree, er komen ook nog twee dakramen in. En daarna maken wij daar een appartementje in met een keukentje, badkamer met toilet en verder voorzien van alle gemakken. Dit appartementje is voor familie (zus) en vrienden zodat die dan ook eens in het seizoen kunnen komen. Hiermee beginnen wij in februari, dus weer een hele klus en voor we het weten begint dan ook alweer bijna het nieuwe seizoen van 2017. Dus vervelen doen wij ons hier nooit. En zo  zijn we altijd bezig. Maar we genieten er ook van!

Verder hebben wij ook hulp gekregen van andere mensen, en deze keer van twee super aardige gasten die hier ook alweer jaren over de vloer komen. Zij kwamen ons geheel enthousiast helpen met het snoeien van de hele camping in oktober, en na flink doorwerken en vele aanhangwagens vol met takken, struiken en bladeren, hadden wij een megaberg met snoeisel achter op het land liggen die van de camping afkwam! En tussendoor hielpen zij ons ook nog even met de tuinen winterklaar maken. En hebben we weer hulp nodig in het voorjaar met snoeien of iets dergelijks? dan komen zij ons weer graag helpen. En ook deze klus was weer een gezellige tijd!

Ook kregen wij hulp van een van onze gasten van de camping toen de tractor met aanhanger onverwachts vroeg aankwam met daarop 400 balen hooi. Hij kwam ons graag helpen met het lossen en wat dan ook zeer op prijs werd gesteld door ons omdat het voor ons samen een zware klus is. Onze vriend met de tractor gooit de balenhooi dan wel van de wagen af, maar dan moeten ze ook nog wel even in het hooihok worden opgestapeld. Dus deze helpende handen waren wij dan ook zeer dankbaar.

En in het seizoen komen ook onze vrienden uit Pijnacker, en natuurlijk ook altijd weer voor 5 weken. "en dit ook alweer 10 jaar" En onze vriend neemt ons ook altijd veel werk uit handen, zo helpt hij ook mee met het schoonhouden van het sanitairgebouw en met het wegbrengen van de flessen/glas en het vuil. Maar moet er weer eens wat gegraven of geharkt worden, dan doet hij dit ook nog steeds altijd graag! En het is ook altijd heel gezellig als zij hier zijn. Dus zo nemen wij nu toch wel eens wat meer hulp aan van aardige behulpzame mensen, het ontlast ons wat en wij vinden het ook altijd gezellig. Wij noemen geen namen! Maar de naam van onze vriend mag u raden, zijn naam begint met M, en eindigt met aarten. Hihi.

Nu zoeken we nog wat hulp voor in het voorjaar. Wij hebben het plan om dan een jeu-de-boulesbaan te gaan aanleggen, dus wat hulp bij het sjouwen van balken en grint is van harte welkom. Maar het zal nu wel stil blijven? Of de mensen lezen hier nu net en heel toevallig overheen? Haha!

Franse feestdagen.

Het dorpsfeest van Laulne

Natuurlijk hadden we ook dit jaar weer het jaarlijkse dorpsfeest in Laulne. In augustus is het de vakantiemaand en ook feesttijd in Frankrijk. En het dorpsfeest hier is een typisch Frans feest, je komt hier om elkaar weer eens te zien en te spreken en je eet en je drinkt wat, en sommige iets meer. En ook wij gaan hier elk jaar weer naar toe, alleen dit jaar met wat minder gasten dan wij gewend zijn, dit jaar waren wij met 8 ontzettend aardige en zeer spraakzame gasten op het feest. En de burgemeester kwam ook nog even langs aan onze tafel voor een praatje en vond het met name ook heel leuk dat wij er weer bij waren met onze Nederlandse gasten! De dag na het feest kwam hij dit nog even toelichten, hij bedankte voor onze aanwezigheid op het feest, en hij vroeg ons ook of wij weer eens bij hem en zijn vrouw langs wilden komen voor een drankje en een hapje. Zo blijven wij ook op de hoogte van het wel en wee in ons dorp, en laat hij ook blijken dat ze blij zijn met ons bedrijf hier in Laulne, of zou het ook komen door de vele belastingen die wij betalen voor ons bedrijf? Zou hij daarom zo blij zijn? Haha.

Distilleerderij feest.

En na het dorpsfeest gingen wij twee dagen later naar het feest van onze vriend Alain. Alain is de eigenaar van de 'beroemde' distilleerderij in Saint Patrice de Claids die 2km bij ons vandaag is. Dit is eigenlijk een open dag 1 keer per jaar waar hij dan meteen een eet-en-drink feest van maakt en waar zo'n honderd Fransen op af komen. Dit jaar zijn we saampjes gegaan zodat we nu ook met zijn familie aan tafel konden zitten, maar we hebben af en toe ook meegeholpen met het eten maken. Wij zien elkaar regelmatig en Ed gaat er ook wel eens klussen als er iets bij hen kapot is en ze te lang moeten wachten op bijvoorbeeld een loodgieter of timmerman. Dan maakt Ed het, waar ze dan ook heel dankbaar voor zijn. Als tegenprestatie komt zijn personeel hier dan onze landerijen 2 keer per jaar maaien met de tractor, en zo helpt de een de ander. Of zoals ze in het kinderprogramma van Buurman & Buurman zeggen: A je to buur!

Grootste markt van Normandie.

Het tweede weekend in september is er altijd de grootste markt van Normandie hier in Lessay. Deze markt is van vrijdag t/m zondag en hier komen ongeveer 400.000 duizend mensen op af. Je kunt er dan van alles kopen zoals: auto's, kleding, bedden, paarden en koeien, sieraden, zwembaden, teveel om op te noemen. En natuurlijk een overvloed aan eten en drinken, wat dag en nacht te verkrijgen is in die drie dagen. Het enige verschil met deze keer en met voorgaande jaren was de bewaking. Zo werd er bij alle ingangen van het in totaal 35 hectare groot beslaand marktterrein gecontroleerd op tas inhoud, en liepen er heel veel agenten zwaar bewapend, alsmede te paard. Maar er liepen deze keer ook groepjes zwaar bewapende militairen en vloog er de hele dag een helikopter boven de markt rond. Jammer natuurlijk dat dit moet, maar wij voelden ons hierdoor ook wel weer heel erg veilig! Wij hebben daar ook weer de heerlijk gerookte strengen knoflook gekocht, die heerlijk is om zo door de salade doen, of gewoon mee te bakken of door de roerbak te doen.  

Rondvlucht Dakota.

Net buiten Carentan, bij Dead Man's Corner kun je nu in een Dakota C47 vliegen in een vluchtsimulator.

Er was natuurlijk al het bekende Dead Man's Corner museum met artikelenshop, nu hebben ze nu daarnaast een zwarte hangar gebouwd waar een vluchtsimulator in staat met een Dakota C47. Als je binnen komt heb je ook al meteen een mooie overzichtelijke artikelenshop. En voor je gaat "vliegen" krijg je een briefing van Lt. Colonel Robert Wolverton. Dan stap je in een authentieke Dakota C-47 - hetzelfde type vliegtuig van waaruit de paratroepen op D-Day werden gedropt - en ervaar je een vluchtsimulatie van de vlucht van Engeland naar Normandië op D-Day. En mensen die bv. zwanger zijn, niet durven, of kleine kinderen, die kunnen mee kijken in een aparte ruimte ernaast. Het is goed gedaan en de raampjes zijn allemaal flatscreens zodat je kunt 'meekijken' naar buiten naar de meevliegende andere vliegtuigen of de beneden meevarende oorlogsschepen. Een aanrader!

Tour de Manche fietstocht van 1200km.

Vanaf ons Domaine Roqueforette waren twee gasten op dinsdag 23 augustus begonnen aan Tour de Manche.

Het echtpaar was met een tandemfiets deze Tour de Manche begonnen en ze waren weer na twee weken terug op de camping op dinsdag 06 september 2016. Hierna zijn ze nog enkele dagen op de camping gebleven om ook nog even te genieten van Normandie.
Tour de Manche is een nieuwe fietsroute langs het kanaal van totaal 1200 km lang en die Zuidwestelijke Engelse fietspaden verbind met de kust van Bretagne en de binnenlanden van Normandië. De route loopt in Frankrijk van Roscoff in Bretagne tot Cherbourg in Normandië en gaat in Engeland verder van Poole (Dorset County) tot Plymouth (Devon County). Beide overtochten worden verzorgd door Brittany Ferries. Tour de Manche loopt voornamelijk over rustige wegen en is in behapbare etappes onderverdeeld, zodat de route ook toegankelijk is voor minder gevorderde fietsers. Al fietsend komt men langs de mooiste plekjes van Engeland, zoals de haven van Poole, de Jurassic Coast (onderdeel van UNESCO), de ruines van het Corfe Castle en langs de voormalige spoorlijn die over imponerende viaducten en door het Dartmoor National Park leidt. Voordat de overtocht bij Plymouth in zicht komt, staat de Plym Bridge de fietser op te wachten. Deze brug geeft uitzicht over een vallei waar in de lente een deken van primula’s, boshyacinten en wilde knoflook groeit. Eenmaal in Bretagne aangekomen gaat de route verder in Roscoff, een cultureel stadje met karakter dat ligt aan het begin van de prachtige baai van Morlaix. De route loopt vervolgens door Morlaix, langs het imposante château de Taureau, de Roze Granietkust, en vissersdorpjes als Paimpol, het uitzichtpunt Cap Fréhel en het na bijliggend fort La Latte, en het middeleeuwse stadje Dinan met haar imposante uitkijk over de Rance, en Saint Malo met zijn mooie stadsmuur en vele bezienswaardigheden.
Normandie binnen fietsend kom je langs de Mont Saint-Michel en haar baai en vervolgens langs de watervallen bij Mortain. U doorkruist het regionale natuurpark Marais du Cotentin et du Bessin waarna u afbuigt naar St-Lô in het westen, terwijl men in het oosten de D-Day stranden aan zich voorbij laat gaan. Cherbourg vormt met haar weelderige en historische centrum het einde van deze 1200 kilometer prachtige route, of zoals onze gasten deden, u stopt weer waar u begon, op onze camping Domaine Roqueforette!

Petit Tour de Manche.

Wie de Tour de Manche te lang vindt kan kiezen voor de short-cut. Door niet in Plymouth de oversteek te maken, maar in Weymouth al de boot te nemen naar de Bretonse stad Saint Malo. Voor de volledige route stopt men op het Kanaaleiland Jersey om hier 11,2 kilometer over 'groene paden' te fietsen. De Petit Tour de Manche is 440 kilometer lang.

Tour de France 2016

Ook kwam, in juli, de echte Tour de France door Normandie. De Tour de France begon met de eerste tocht (188km) vanaf de Mont-Saint-Michel naar Utah Beach, in de buurt van Ste-Mère-Église. En de tweede Tour dag (182km) begon in Saint-Lo en ging naar Cherbourg. En op beide dagen kwam de Tour de France door Lessay en La Haye du Puits. En veel van onze gasten zijn dan ook gaan kijken naar dit unieke spektakel. Maar ook op televisie waren er prachtige beelden van ons departement Manche te zien.

 Domaine Roqueforette.

Met alle beestje gaat het hier ook goed. Voor de bokken hebben wij nu diverse hekken gemaakt die bokproef zijn! Bokken zijn heel leuk en je kunt ook ontzettend met ze lachen, maar geen hek is ze te hoog en anders kruipen ze er onderdoor. Maar deze hekken zijn dus bokproef, nog wel! En met onze drie paarden gaat het ook goed. Ons oude Haflinger paard Walter (nu al bijna 32 jaar) had hoefproblemen en ging hierdoor moeilijk lopen. Daarom hebben wij voor hem nu speciale hoefschoenen op maat gekocht. Liep de oude baas eerst nogal moeilijk over de harde kleigrond en ook niet over het grint, nu haalt hij weer zijn ondeugende streken uit en loopt hij gewoon over het grint en neemt hij soms zelfs nog wel eens een straf sprintje aan, en dit allemaal met zijn schoenen aan! En zijn hoeven zijn er zelfs ook weer beter en harder door geworden, dus chapeau voor de hoefschoenen: wij zijn er allemaal blij mee.

Verleden week hadden wij zelfs twee extra dieren erbij. Op de camping, die nu leeg is, liepen twee reeën heerlijk te eten van ons gras, en nadat ze waren uitgegeten werd de raceversnelling erin gezet en stoven ze weg met een reuzensprong en vlogen ze over de heuvel heen van de camping zo het land op langs de paarden. Een geweldig gezicht was dit om te zien en wat ons betreft hadden zie hier mogen blijven, schuilen, het jachtseizoen is weer open voor vijf maanden dus hopelijk komen ze nog eens terug ze zijn hier altijd bienvenue!

 

Kaas!

In de vorige nieuwsbrief hadden wij het er over dat wij verzot zijn op kaas! En dan niet alleen op de honderden verschillende Franse kazen, maar ook op de Nederlandse kaas. Dit hebben wij gemerkt op een zeer positieve leuke manier. Wij hebben de lekkerste, volvette Hollandse kazen mogen ontvangen. De belegen Noord Hollandse kaas spant dan wel de kroon, maar ook boerenkazen en vele andere heerlijke kazen o.a. met zeekraal hebben wij gekregen.   Heerlijk waren ze. Dus beste gasten, met een heerlijk stukje Hollandse kaas doe je ons altijd een groot plezier! 

Ons gezellige Brocantewinkeltje: de Brocanterette.

En natuurlijk hebben we ook nog ons gezellige brocantewinkeltje, de Brocanterette. En sinds afgelopen voorjaar hebben wij deze Brocanterette ook uitgebreid.

Hier verkopen wij brocante spulletjes en ook nieuwe artikelen. Onze brocante spulletjes zijn onder ander emaille, zink, kleine meubelen zoals kastjes, tafeltjes en nachtkastjes (al of niet opgeknapt) en serviesgoed. En verder nog van allerlei leuke Franse artikelen, nieuw en tweede hands.

Ook is er een plekje ingeruimd voor (ruil) boeken; mocht u geen leesboek hebben dan kunt die hier komen uitzoeken. En mocht u geïnteresseerd zijn in het bewerken van schelpen, stenen of strandhout e.d. Dan heeft Doreen misschien nog wel wat leuke tips hiervoor!

De opbrengst wordt gebruikt voor het ondersteunen van de opvang van dieren, voor dieren die hier in Frankrijk vaak worden achtergelaten, of op straat worden gezet!

 

Chalet Papillon.

Ons chalet, wat wij nu alweer twee jaar hebben, wordt net zoveel verhuurd als onze gîte, het gezellige vakantiehuis. De gîte is alleen groter maar veel mensen vinden het chalet ook heel gezellig en knus! In november hebben wij het chalet voorzien van nieuwe buitenmuren en deze ook meteen goed geïsoleerd. En binnen in het chalet hebben wij een dubbel plafond aangebracht een deze ook geïsoleerd. Dus nu is het chalet geheel dubbelwandig, en zomers koeler in en 's winters is het chalet net een eskimohut zo warm. In de winter is het ook heel gezellig in het chalet en met de omheinde tuin en het mooie uitzicht, voel je de rust en is het echt genieten. De gîte en het chalet zijn beide ook 's winters regelmatig verhuurd.

 

 

Wij wensen familie, vrienden, kennissen en gasten een gezellig kerstfeest toe, en een gezond en gezellig 2017.

Ook in 2017 verwelkomen wij u hier graag en bent u van harte welkom/bienvenue op Domaine Roqueforette.

 

Au revoir,

Ed & Doreen Advocaat

Village Roquefort

50430 Laulne

Normandie-Frankrijk

Websiteadres: www.advomaatjes.com

Nieuwsbrief 19

Nieuwsbrief 18

Nieuwsbrief 17

 Nieuwsbrief 15

Nieuwsbrief 14

Nieuwsbrief 13

Nieuwsbrief 5

Nieuwsbrief 11

Nieuwsbrief 10