Domaine Roqueforette

Normandie

Terug naar hoofdpagina 

Chambre d'hôtes Camping Waarom hier? Gîte Chalet  
 
Nieuwsbrieven Contact Wie zijn wij? Fotocollage Links  

 

 

 

 

Bienvenue/welkom

Nieuwsbrief Domaine Roqueforette

Normandie

2020

 

 

Onderwerpen in deze Nieuwsbrief:

Seizoen 2020 in coronatijd

Table d’hôte/diners blijven leuk om te doen

Buurman en dorpsbewoners

Handen schudden en zoenen in deze tijd

Voor de visliefhebbers

Weer hond gered uit asiel door Nederlanders

Jeu-de-boules baan, terrain de Pétanque

Sanitairgebouw krijgt opknapbeurt

Informatie en bezienswaardigheden

 

Het begin van een vreemd seizoen 2020 met corona of covid-19

Ondanks het toch wel spannende begin van het jaar 2020 met de Coronabesmettingen en de lockdown die we hier hadden vanaf maart t/m mei, konden we begin juni toch nog open. Het was een kort seizoen maar wel een vol seizoen met gezellige mensen die allemaal hun ontspanning zochten en hier dus van een fijne vakantie hebben genoten.

 

Gelukkig viel het hier in Manche-Normandie nog mee en bleven wij in de gele zone vallen. Dit komt mede door de ruimte en de rust in dit ‘boeren' gebied. De mensen zijn hier ook vrij nuchter en relaxed en het is mede daaraan te danken dat het hier redelijk veilig is. Ook nu rond de feestdagen gaat het gelukkig beter en zijn de regels ook weer versoepeld. En verder houden de Fransen zich hier goed aan de regels, zodat het allemaal goed te doen is wat betreft de coronabeperkingen.

   

We kunnen gelukkig terugkijken op een goed en vol seizoen waar we zeer tevreden over zijn. Dit komt ook door de vele fijne gasten die we weer hebben mogen ontvangen, die toch hierheen kwamen om hun vakantie door te brengen. Dit waren de doorzetters die veiligheid zochten en toch op vakantie wilden. Nadat ze mede door ons waren voorgelicht, kwamen deze mensen hiernaartoe, vooral voor de rust en de ruimte die hier is. Ook veel gasten die hier al eerder waren geweest kwamen terug omdat ze wisten dat hier veel ruimte is en dat je niet hutje bij mutje loopt bij het winkelen, en dat het ook heerlijk rustig is in de bossen, op de heide en stranden. En het was ook nog eens een heel warm en droog seizoen, wat het allemaal ook veel aangenamer maakte.

 Ondanks dat de Lockdown niet fijn was en het ook een spannende en ongewone rare tijd was, heeft het toch ook zo zijn lichtpuntjes gegeven en ons nieuwe ideeën gebracht.

 Omdat wij dit jaar geen table d’hôte/diners hebben georganiseerd met groepen en een volle tafel, i.v.m. de veiligheid en ons aller gezondheid, hebben we een paar proeven gedaan. Dit waren proeven met kleinere groepjes mensen met wie we op veilige afstand konden zitten en waarmee het op die manier toch ook heel gezellig was. Dus niet met een volle tafel mensen maar met wat minder mensen. Dat was wel even wennen voor ons, maar ook dit waren weer hele gezellige avonden met veel plezier. 

 

Dus voor het seizoen 2021 hebben we weer volop nieuwe ideeën en plannen gekregen voor de table d' hôte-avonden, mede door deze ”rare” tijd. En we zijn hierdoor ook weer geïnspireerd geraakt zodat wij ook de lol blijven houden in het koken en de o zo gezellige avonden met leuke en gezellige mensen.

Natuurlijk hebben we wel onze patatjes en heerlijke pizza’s rondgebracht, en elke vrijdag was het weer een feestje om al dit lekkers rond te brengen bij onze gasten. Dus het overslaan dit seizoen van de table d’hôte i.v.m. covid en veiligheid van ons én onze gasten was wel wennen, maar in 2021 hebben wij weer wel table d' hôte avonden en dan dubbel zo leuk.

Omdat we dit jaar ook niet konden gaan lunchen bij een leuk restaurantje, op een terrasje, wat wij zo graag doen, gingen we in plaats daarvan soms picknicken. We kochten dan ergens onderweg bij een bakker een sandwich-menu, en met zelf meegebrachte koffie gingen we ergens in het bos of aan het strand zitten en zo heerlijk lunchen, en waar de hondjes dan ook heerlijk rond snuffelden, net zoals veel Fransen dit doen tussen de middag. En zo kun je het jezelf ook gezellig maken in deze rare tijd, en ook dit was weer volop genieten.

Dan het gratis mondkapje dat iedereen in Frankrijk kreeg. Deze mondkapjes werden door onze burgemeester bij ons thuisgebracht. Maar de “mondkapjes” waren meer hoofdbedekkers, en leken meer op een luier of theedoek, zo groot waren ze, en dan ook nog eens van een soort stof. Het was net of je een witte theedoek voor je hoofd gebonden had en verstoppertje ging spelen, dus die hebben bij ons een andere bestemming gekregen, hihi.

Maar verder geen klachten over de Franse hulp en de aandacht voor ons en ons bedrijf, dus wat ons betreft chapeau.

 

Buurman en dorpsgenoten

Onze buurman van 94 jaar, hij piept en kraakt wat, maar hij loopt nog steeds buiten te klussen en is ook nog bezig met de zaag. Alleen nu geen motorzaag meer. Dat werd hem te zwaar. Maar nu heeft hij een elektrische zaag waarmee hij zijn kachelhout kort kan zagen, en die zaag piept en kraakt ook, dus als hij buiten bezig is horen wij het meteen, en dat geeft ons ook weer een gerust gevoel. Hij rijd ook nog in zijn auto, maar met een leenauto van de garage reed hij ons laatst toch bijna van de weg. "Omdat het allemaal nieuw en wat onwennig was voor hem in die leenauto", zo vertelde hij ons later, het ging allemaal nog wat meer slingerend als anders, haha.

Eten brengen wij ook nog steeds bij de buurman, en meestal als we koffie bij hem gaan drinken, nemen wij ook gebak mee waarvan hij dan heerlijk zit te smullen. En met Kerst hebben wij hem een kerstmaaltijd gebracht en ander lekkers. Hij wil toch het liefst thuis blijven en ’s avonds gaat hij al helemaal de deur niet meer uit, dus doen we het zo, en dan natuurlijk ook meteen een bakkie oploskoffie. 

Maar hij komt ook wel eens zomaar aanrijden bij ons, zoals laatst. En dan tijdens het uitstappen, waar wij hem dan bij helpen, komt hij met de opmerking: "Waren jullie op vakantie?"  "Nu? In deze tijd?", vroegen wij. Maar het was een binnenkomertje voor hem. Hij bedoelde: ik heb jullie alweer een tijdje niet gezien. Waar bleven jullie? We wonen naast hem, hihi. Dus de oude baas is nog goed bij de tijd en heeft ook altijd nog humor.

De overburen hebben zich “opgesloten” i.v.m. corona. Die wonen daar met z’n drietjes, met moeder van 96 jaar en haar dochter en haar man, maar twee van hen zijn een beetje aan het kwakkelen en zijn ze dus voorzichtig met het ontmoeten van andere mensen. Wij maken dan een praatje met ze over hun hek om wat nieuwtjes uit te wisselen, en dat is ook goed.

Verder is iedereen hier zeer hulpvaardig naar elkaar toe, de mensen in de autogarages, in de winkels, of gemeentelijke instanties, ze nemen alle tijd voor je en helpen je altijd weer netjes daar waar nodig is. Zo was vanmorgen onze nieuwe gasboiler uit en we kregen hem ook niet weer gestart, dus belden we om 09.30 uur de gasspecialist - ja, dat moet in Frankrijk, voor gas zijn speciale gasbedrijven-gasloodgieters. Die stond al om 11.30 uur voor de deur en om 12.15 uur was alles weer gemaakt. Hij kreeg van ons een stuk zelfgebakken taart mee en verder fijne feestdagen en voilà.

Weer het handen schudden

Zoals iedereen weet is het handen schudden voor de Fransen een heel belangrijke gewoonte. En ook nu zien wij mensen die dan wel met een kapje op lopen, maar elkaar toch de handen schudden. Of ze doen beiden even het kapje naar beneden en geven elkaar dan een kus op beide wangen. Het klopt natuurlijk niet, maar het is wel een komisch gezicht. Maar over het algemeen gaan de Fransen toch heel goed en gedisciplineerd om met de regels die hier nu in deze rare tijd gelden.

In de winkels zet je gewoon je kapje op, en heb je geen kapje? Dan krijg je die gratis van het winkelpersoneel. Zo makkelijk gaat dat hier, geen gezeur, gewoon doen en klaar.

Visite

In augustus kwamen er Franse mensen aanrijden op de camping die, zo dachten wij, een plaatsje zochten voor hun tent. Maar nee, deze mensen hebben zelf een camping bij de Le Mont Saint-Michel met 300 plaatsen en ze kwamen nu eens kijken naar onze camping, hoe wij dit hier doen.

Ze hadden gehoord dat wij een mooie camping en bedrijf hebben en ze hadden nu de tijd om hierheen te komen omdat hun camping nu dicht was dit seizoen i.v.m. corona. Ze waren weg van onze camping met de grote vrije plaatsen en vroegen of ze ook foto’s mochten maken. Ook waren ze verwonderd over de drukte bij ons. Wij waren helemaal volgeboekt, terwijl zij dicht waren en geen inkomsten hadden dit jaar. Een leuk compliment was het voor ons om dit van Fransen te horen dat wij het zo doen op onze manier, en dat geeft ons ook weer energie en nieuwe ideeën.  

Bezienswaardigheden van Normandië

Er is in Normandië veel meer dan de D-Day-stranden en haar dramatische oorlogsverleden.

Zo is er het Tapijt van Bayeux, een prachtig historisch erfstuk van Normandië. Dit borduurwerk is de belangrijkste bezienswaardigheid van het middeleeuwse stadje Bayeux. Het 70 meter lange tapijt stamt uit de 11de eeuw en geeft de slag bij Hastings in 1066 weer. Vanaf het vertrek uit Frankrijk laat het tapijt de verovering van Engeland zien vanuit Normandië. Een andere mooie bezienswaardigheid van Bayeux is de kathedraal de Nôtre-Dame, met een prachtig uitzicht over Normandië. Tenminste, dat vinden wij dan.

 

Granville, 'Monaco van het Noorden'

Gelegen op een rots, aan de westkust van Basse Normandië, ligt Granville.

Hoewel het stadje vaak ‘het Monaco van het Noorden’ wordt genoemd, doet het ook wel denken aan een elegante wijk van Parijs. Het oude stadscentrum, ‘La Haute Ville’, is rijk aan leuke bezienswaardigheden. Het kent veel geplaveide straatjes, vol met oude herenhuizen. En in het centrum staat het ouderlijk huis van de grootste modeontwerper die Frankrijk heeft gekend: Christian Dior. In de roze villa is nu een museum dat gewijd is aan het levensverhaal van de Franse ontwerper. 

 

Cherbourg

In het noordelijkste puntje van Basse-Normandie ligt Cherbourg, ook wel de aanloophaven tussen Frankrijk en Engeland.

Het noodlottige schip de Titanic maakte hier een eeuw geleden zijn eerste stop, waar ook een tentoonstelling aan gewijd is in de haven, in het Cité de la Mer museum. Ook is in dit museum een groot aquarium te vinden. Dit aquarium biedt een unieke kijk op het leven onder water en is bovendien het diepste van Europa. In het Cité de la Mer ligt ook de grootste atoomkernonderzeeër in dok, die ook zeker de moeite van het bezichtigen waard is. 

Hond gered uit asiel

Gasten van ons hebben een hond gered hier uit het asiel. Ze konden na lang zoeken in Nederland geen hond vinden die aan hun “eisen” voldeed en bij hen paste. Maar hier in een asiel lukte het wel. De hond die ze vonden is 5 jaar oud en zat al 4 jaar opgesloten in dat asiel. Gelukkig was de klik er meteen, met hen, maar ook met hun kind. Het is een super zachtaardige, lieve hond. Ook met andere kinderen is hij lief en zacht, wat heel belangrijk is. Kortom, het is een geweldige, makkelijke, lieve en leuke hond zonder rare kuren, en dat na 4 jaar in een asiel te hebben gezeten, en dan toch meteen zo aanhankelijk zijn en zich veilig voelen bij deze mensen, is heel mooi om te zien. Dus goed  gedaan, en door deze lieve mensen is er weer een hond gered, chapeau.

Onze eigen dieren komen ook allemaal altijd uit een asiel of uit een of andere opvang. Dus wij weten als geen ander hoe dankbaar deze dieren zijn als je ze redt, en dat laten ze dan ook aan je merken. Het komt ook altijd goed als je een dier adopteert. Het ligt ‘nooit’ aan het dier. En met geduld komt het altijd goed en heb je aan geredde dieren vrienden voor het leven. Dus blijven adopteren. Daar doe je iets goeds mee en is ook volop genieten.

Verbouwen en bezig blijven

Wij zijn altijd bezig, ook om het zo comfortabel en gezellig als mogelijk te maken voor onze gasten. Zo zijn we nu bezig met het opknappen van het sanitairgebouw op de camping. Dit wordt wat luxer en er wordt dan ook van alles vernieuwd, zoals bijvoorbeeld ook het sanitair, en zo nog veel meer.

De gîte is al opgeknapt, en in het chalet wordt ook nog het een en ander veranderd. En op ons Domaine-terrein is ook alweer wat veranderd en vernieuwd, dus wij blijven lekker bezig,  wat ook goed is tegen de kaas- en andere kilo’s. Dus met bomen en takken zagen en het hakselen, grint verrijden en hekken plaatsen etc., daar kan geen sportschool tegenop, haha. 

En wij zijn ook bezig met de aanleg van een Jeu-de-boules baan, terrain de Pétanque.

Hier is veel vraag naar om gezellig een balletje te werpen. Om dit samen te doen, of gezellig met andere gasten een partijtje pétanque te spelen.

 

Kaasliefhebbers

Nu we het toch “weer” over kaas hebben, het blijft nog steeds een feit dat hier in Frankrijk meer dan 300 soorten heerlijke kazen zijn. Maar dat nog steeds een stuk heerlijke Nederlandse volvette belegen kaas voor ons, de kaas onder de kazen blijft. En daarom blijft het altijd weer een smaakvolle verrassing als wij een stuk Nederlandse kaas krijgen van onze gasten. Ook dit jaar hebben wij niet te klagen over de kaas die we kregen, waar we dan ook met volle teugen van hebben genoten. Hiervoor onze kaasdank, het was genieten!

Op Domaine Roqueforette hebben wij op onze camping zeer ruime kampeerplaatsen. En te huur een ruime gîte, een chalet en een toercaravan, en u kunt meegenieten van onze gezellige table d’hôte avonden.

Dus wij laten iedereen graag meegenieten van het goede en gezellige Normandische leven.

                                                                                                       

 

Gezellige feestdagen en een “coronavrij” gezond & gezellig 2021

En ook in 2021 verwelkomen wij iedereen hier weer graag. U bent van harte welkom op Domaine Roqueforette

 

Au revoir en 2021

Ed & Doreen Advocaat

Village Roquefort

50430 Laulne

Frankrijk

Normandie

 

Website: https://www.advomaatjes.com

Email: info@advomaatjes.com

Telefoon huis: 0033 (0) 233478185

 

Ook in 2021 verwelkomen wij u hier weer graag, u bent van harte welkom/bienvenue op Domaine Roqueforette

Nieuwsbrief 19

Nieuwsbrief 18

Nieuwsbrief 17

Nieuwsbrief 16

 Nieuwsbrief 15

Nieuwsbrief 14

Nieuwsbrief 13

Nieuwsbrief 5

Nieuwsbrief 11

Nieuwsbrief 10