Domaine Roqueforette

Normandie

Terug naar hoofdpagina 

Chambre d'hôtes Camping Waarom hier? Gîte Chalet  
 
Nieuwsbrieven Contact Wie zijn wij? Fotocollage Links  

 

 

 

 

Bienvenue/welkom

Nieuwsbrief Domaine Roqueforette

Normandie-Manche

2021

  

 

Onderwerpen in deze Nieuwsbrief:

Het was weer een geweldig gezellig seizoen

Camping en het terrein le Domaine Roqueforette

Vlinderstruiken en de prachtige vlinders

Buurman, zijn (oude en) nieuwe auto

Informatie over de bezienswaardigheden van Normandie-Manche

Golfen in de Manche

Sandwich menu bij de bakker

En koffie met gebak

En..........natuurlijk? Kazen en kaas

 

Een korter seizoen dan normaal, maar ook nu weer een geweldig gezellig seizoen

Het was weer een geweldig gezellig seizoen 2021. Ondanks dat wij ook nu pas weer in juli open mochten voor "buitenlandse" gasten, hebben we ook nu weer een langs naseizoen gehad en daar een zeer voldaan gevoel aan over gehouden gelukkig. En sinds juli dit jaar stromen de aanvragen voor 2022 ook alweer binnen, een goed teken dus. Mensen willen op vakantie, maar wel waar het 'veilig' is, waar ruimte is, en gezelligheid. En dan ben je bij ons goed hier is dit allemaal te vinden Normandie-Manche.

Het was weer een variëteit aan nieuwe gasten maar ook weer 'oude' bekende die kwamen aanwaaien, en die dan ook weer twee tot soms wel vier weken bleven. De mensen zochten ruimte en veiligheid en dit het liefst op één dag rijden van Nederland, en dit ook het liefst bij bekenden waarvan ze zeker weten dat het daar veilig is i.v.m. het Covidgedoe. En bij ons in Normandie-Manche is het veilig én ruimtelijk. En ook hier is het nog gewoon even een kapje (masque) opzetten in de winkels en musea. Verder kun je je hier gewoon lekker vrij bewegen en is het heerlijk om over de stranden, door de duinen, in de bossen of over de heidevelden te wandelen, het is genieten.

Zelfs onze table d'hôte avonden waren weer als vanouds gezellig, en wat hebben we ook nu weer gelachen en genoten. Wat een gezellige mensen hebben we altijd om ons heen, en als iedereen na het diner dan voldaan en tevreden weer naar hun eigen accommodatie terug gaat, zijn ook wij tevreden, en kijken we altijd met een voldaan gevoel terug op de avond, en genieten we nog even lekker na.

Dit jaar hebben wij ook wat betreft de table d'hôte het roer wat omgegooid, of eigenlijk de pollepel omgegooid. We hebben er weer nieuwe gerechten bij, maar ook beter op deze tijd afgestemde gerechten wat betreft natuurlijke suikers en vegetarische gerechten.

En de dinergroepen hebben we ook wat verkleint, zodat er nog meer saamhorigheid is, wat de gezelligheid alleen maar vergroot naar ons idee. Dus ook met de table d'hôte blijven we bezig om het ook voor onszelf leuk en gezellig te houden. En dat we het nog steeds heel gezellig vinden om te doen, is wel zeker. Met elkaar eten (en soms tussendoor sjoelen, hihi) is gewoon relaxed en gezellig.

Ons kleine Brocantewinkeltje

In onze Brocanterette verkopen we diverse door ons gemaakte of aangekochte artikelen. Brocante spulletjes, antiek, oud, diverse emaille maar ook tafeltjes, kastjes en nachtkastjes of leuke borden. En samen met Evelyn, die dit seizoen de Brocanterette een opfrisbeurt heeft gegeven en ook heeft geholpen met het opnieuw indelen, is het nu nog leuker kijken én hopelijk kopen!

Van alles wat we verkopen gaat de winst hiervan naar: Le Rêve deTina, Cats Pirou en de vogelopvang Flamanville. En mede door de verkoop dit jaar konden wij weer een mooi bedrag schenken aan deze weldoeners. Deze mensen doen héél goed werk met de opvang van mishandelde en verwaarloosde dieren. Ze zijn afhankelijk van giften en donaties. En naast onze giften brengen we soms ook spulletjes die ze goed kunnen gebruiken, maar ook eten voor de dieren en waar ze dan ontzettend blij mee zijn.

 Vriend op bezoek

Hoe leuk is dat. Een vriend kwam langs met zijn camper om een paar dagen te blijven zodat we lekker konden bij kletsen. Hij stond 's avonds onverwachts voor de deur en kwam dus zijn gloednieuwe camper laten zien. Hij had zin in een ritje en dacht ik rij even naar Ed & Doreen. Wat helemaal leuk was - althans voor ons dan - is dat de volgende dag om 9.00 uur een bevriende boer 400 balen vers hooi kwam brengen. Dus na een lange avond van bijkletsen was het weer vroeg uit de veren en na een stevig ontbijt en een sloot koffie konden we aan de slag. En samen met onze vriend hadden we de 400 balen hooi met een uurtje binnen opgestapeld en klaar voor de winter, voor de paarden en voor de bokken. En na een douche en weer koffie, nu met gebak konden we er weer tegen en waren we superblij met de komst - net op tijd - van onze vriend. Wel zijn wij nu zeer benieuwd of hij ooit nog eens zo onverwachts durft langs te komen. ha ha!

Camping en het terrein

Al jaren doen wij aan duurzaam onderhoud op ons terrein. Zo hergebruiken we alles wat we snoeien. De gesnoeide takken, bladeren en gras verhakselen we en verspreiden dit weer rondom de bomen en struiken. We hebben natuurlijk ook onze eigen compost van de paarden en dit samen met composteerbaar overblijfsel van groente en ander verteerbare overblijfselen hebben we een prachtige compost die  we weer  gebruiken voor  de moestuin en in de kas, en natuurlijk ook voor de planten en struiken.

We hebben nu ook een compostbak bij de camping neergezet, en dit werkt ook perfect. Iedereen die op ons terrein verblijft kan hier zijn composteerbare en overgebleven etenswaren in deponeren. Van een seizoen hebben we dan al een hele mooie compost vangst, en ook deze groenmix verwerken we dan weer tot compost en zo zijn we met zijn allen lekker bezig voor de natuur en het milieu. wij gebruiken voor de table d'hôte alleen biologische groente en fruit, waarvan het overgrote deel afkomstig is uit eigen tuin, en dus onbespoten. Dit samen met een heerlijk wijntje, das echt genieten!

Sanitairgebouw

Het sanitairgebouw heeft zijn eerste fase van renovatie al gehad afgelopen winter, nieuwe hangtoiletten zijn geplaatst en alles is opnieuw betegelt. De volgende klus is het douche gedeelte opnieuw voorzien van tegels, nieuwe wasbakken en kranen en ook alles weer verven. En zo blijven we hier altijd bezig met investeren, en lekker bezig.

 Vlinderstruiken

Het is volop genieten van de vele vlinderstruiken (Buddleia/Buddleja) en ook andere struiken en bloemen die wij hier hebben geplant. We hebben de vlinderstruiken verdeeld over ons terrein, en in verschillende kleuren. De De diversiteit aan vlinders die dit geeft is fenomenaal. Het is één grote vlinderpracht als alle vlinderstruiken in de bloei staan en heerlijk ruiken, en dit samen met het zachte gefladder er omheen van de vlinders is één en al genieten.

De Atalanta Vlinder

Tussen mei en november zien we hier ook de Atalantavlinder. Deze vlinder heeft zijn rupsen graag in de bloeiende brandnetels, deze is namelijk de waardplant van deze vlinder. Het is niet moeilijk om de atalanta vlinder te herkennen. Met een spanwijdte van 5 tot 6 cm is deze dagvlinder vrij groot. Hij is zwart van kleur met op de vleugelpunten enkele witte vlekker. Het meest kenmerkend zijn wel de gefranjerde, oranjerode banden. Die lopen namelijk dwars over de voorvleugels en accentueren de onderkant van de achtervleugels.

Wasdroger

Wij hadden een wasdroger over dus hebben we die op internet te koop gezet. En na een half uur was-ie al verkocht. Er kwam diezelfde middag een echtpaar die de droger meteen meenam, dus de droger naar de auto gedragen. Maar bij aankomst keken wij ietwat verbaast naar de auto. Wij dachten dat ze met een aanhanger, combo of busje zouden komen. Maar nee. Waren ze hier gekomen met een gewone hatchback, dus een auto met een kofferbak.....  Op de achterbank paste de droger natuurlijk niet, voorin ook niet, dus toen de kofferbak maar open, de droger erin geprakt en toen?  Een stuk touw? Nee, dat hadden ze niet, dus we wilden ze een stuk touw geven, maar dat wasniet nodig, ze hadden nog wel iets. En wat: twee stukken lint waar verpakkingen mee worden ingepakt. Dus deze aan elkaar gebonden over de kofferklep en zo kon het wel volgens hen. Alles stond open en met dat ene draadje zag het eruit of dat de droger er zo uit kon kieperen, maar het was gelukkig niet ver. Ze hoefden 'maar' 65 km te rijden, dus waren ze zo thuis. En zo gingen ze op weg. Wij nog even wachten op de klap die zou komen als de droger op de weg viel, maar we hoorden niets en dus hebben ze nu hopelijk veel plezier van de droger.

Buurman

Onze buurman heeft een andere auto. Toen wij laatst ergens op visite waren, kwam een boer uit de buurt naar ons toe, hij vertelde dat hij met zijn tractor onze buurman uit de greppel had getrokken. Hij was met zijn auto tegen een telefoonpaal gereden en toen half in de greppel terecht gekomen. Dit nadat hij was uitgeweken voor een andere auto. Onze buurman mankeerde gelukkig niets-ja, niet te gelovenzeg - maar zijn auto was rijp voor de recycling. Maar dat was-ie volgens ons al een tijdje ha ha. Dus wij zijn meteen naar hem toe gegaan met gebak en onder het genot van een bakkie koffie kregen we alle details te horen van de grote gebeurtenis. En na de koffie kregen wij een rondleiding in zijn loods om en door zijn 'nieuwe' auto. Die ook al meteen gekocht omdat je hier niet zonder auto kunt. Alleen heeft deze auto maar twee deuren en geen vier zoals de vorige, dus is het nog wat wennen. Een van de problemen waar hij hierdoor in aanraking kwam, was waar hij zijn wandelstok nu moest laten? Maar ondertussen crosst hij er alweer lekker mee op los. Zo kwam hij bij ons het terrein oprijden en parkeerde de auto meteen tussen de chrysanten en een vlinderstruik. We kwamen niet meer bij van het lachen. Gelukkig stonden we bij de stal en konden we het tafereeltje zo zien gebeuren, ha ha. Maar er kwam wel een grote zak met verse walnoten uit zijn kofferbak en een fles van zijn nog zelf gebrouwd/gestookte Calvados. Volgens buurman is deze fles al zeker 30 jaar oud of zelfs nog ouder, en dit is ook te zien aan het stof op de fles, dus wij laten hem nog maar even lekker dicht. Wellicht kan die calvados ooit nog eens door het eten, maar of het nog verantwoord is om hem zo puur op te drinken.......... Wij wachten het nog heel even af, hi hi.

Maar bovenal zijn we nog steeds superblij met onze nog steeds vitale en humor volle 'race' buurman.

Verder zien we de dorpsbewoners nu veelal buiten omdat sommige toch voorzichtig zijn geworden in deze tijd - maar ja wie niet? En iedereen mist nu ook de jaarlijkse dorpsfeesten hier in Laulne en in de omtrek die altijd goed zijn om lekker bij te kletsen en nieuwtjes uit te wisselen. Wij horen de nieuwtjes (en dorpsroddels) nu vooral van de buren, en die zijn al meer dan genoeg, ha ha.

Bezienswaardigheden in Manche

Cap de la Hague is het meest noordelijke puntje van het schiereiland Cotentin. De prachtige kaap wordt gekenmerkt door ruige kliffen, groene velden, gezellige dorpjes en mooie stranden. Je kunt er fijn wandelen en genieten van de prachtige weidse uitzichten. Zo is het zeker de moeite waar om een kijkje te nemen bij Baie d'Écalgrain. Deze ruige baai ligt verscholen tussen de kliffen en is de perfecte plek voor een wandeling. Maar ook de fenomenale kliffen van Nez de Jobourg zijn zeker de moeite waard. Deze kliffen zijn meer dan 120 meter hoog en je hebt er een adembenemend uitzicht over de omgeving. Daarnaast is het ook prachtig op het noordelijkste punt van Cap de la Hague. Hier vind namelijk een mooie vuurtoren "Phare de Goury" en kun je heerlijk wandelen in alle rust en ruimte.

Barneville-Carteret is een fijne badplaats gelegen in het noordwesten van de Manche. Bij het stadje vind je ook meerdere mooie stranden. De stranden zijn goed beschut en je kunt er genieten van fijne stranddag, waar je ook allerlei watersporten kunt beoefenen. Je kunt er heerlijk wandelen door de duinen en genieten van het ook weer zo prachtige uitzicht over zee. Barneville-Carteret heeft ook een mooie vissers- en jachthaven, waar je kunt rondstruinen lang de kleurige boten. In het stadje zijn gezellige restaurantjes en leuke plaatselijke winkeltjes en souvenirshopjes.

Vanuit de haven Barneville-Carteret kun je ook met de boot naar de eilanden Jersey en Guernsey. Deze eilanden zijn zeer de moeite waard van het bezoeken. En vanaf ons Domaine Roqueforette is het maar een half uurtje rijden naar Barneville-Carteret.

Het Tapijt van Bayeuxis een 70 meter lang linnendoek waarop de Normandische verovering van Engeland wordt afgebeeld. Het is een historisch document en een schitterend kunstwerk tegelijk. Het tapijt is tebewonderen in een museum in het stadje Bayeux. In dit museum kunje alles leren over de verovering en wordt goed uitgelegd wat de verschillen scènes uit het tapijt betekenen. Je kunt een audiogids huren die je een uitgebreide uitleg terwijl jelangs het 70 meter lange tapijt loopt. Het museum La Tapisserie de Bayeux werkt samen met twee andere musea: La Musée Mémorial de la Bataille de Normandie en het Musée d'Art et d'Histoire Baron Gérard. Met de pass Bayeux Musée krijg je een leuke korting voor de drie musea.

Het stadje Bayeux is ook erg leuk om te bezoeken. Je kunt er heerlijk wandelen en shoppen door de gezellige straatjes en er zijn verschillende bezienswaardigheden, een daarvan is de Cathédrale-de-Notre-Dame. Deze katedraal is indrukwekkend en je kunt haar beklimmen. En bovenop heb je dan een prachtig uitzicht over het omliggende landschap.

Proef de smaak van Normandie

Een vakantie in Normandie is niet compleet zonder kennis te hebben gemaakt met de verschillende producten uit de 'buik' van Frankrijk. Zoals diverse kazen, de grote verscheidenheid aan vis en dranken zoals de Calvados!

In Normandie belanden de appels in de cider of in de sterke dranken, zoals de Calvados. Om deze heerlijke dranken te proeven hoef je het niet ver te zoeken, omdat wij op 2 km bij ons vandaan een hele goede en gezellige Brouwerij/Cidrerie hebben. Deze Brouwerij/Cidrerie, Gaec de Claids, staat in Saint-Patrice-de-Claids. de eigenaar Alain brouwt daar lekkerste en origineelste dranken. Zoals overheerlijke verse appelsap (zonder toevoegingen) puur natuur, verschillende ciders, heerlijke likeurtjes en natuurlijk de Calvados niet te vergeten. En sinds een paar jaar stookt hij ook een voortreffelijke whisky, op Calvados basis. Bedoeld voor de echte liefhebbers. Het is zeker de moeite waard om hier een te gaan proeven, en je kunt gelijk een gezellig rondleiding krijgen, dus à votre santé!

Golfen voor de liefhebbers. Gelegen hier in het hart van het Regionale Natuurpark des Marais du Cotentin et du Bessin, ligt een groot beschermd terrein van 60 hectare aan Golfvelden. Deze zijn goedgekeurd door de franse Golffederatie, en zowel beginners als gevorderden kunnen zich hier volop vermaken. De windrichting vanaf zee wordt aangeduid met vele vlaggen. Dus golfliefhebbers, maar ook natuurliefhebbers, zullen zich hier prima vermaken.

Adressen: Golf Centre Manche, Le Haut Bosq, 50190 Sant-Martin-d'Aubigny

                   Golfclub Agon-Coutainville, 6 avenue du Golf, 50230Agon-Coutainville

Sandwich menu bij de Bakker

Bij de bakkers kun je een sandwich menu kopen. Dit is een verse sandwich (meestal een baguette) met beleg naar keuze. Vervolgens kun je er ook nog een gebakje en een drankje bij uitkiezen voor één bedrag. Deze kan je dan vervolgens lekker opeten op een mooie plek in het bos of strand of op een van de vele picknick plaatsen.

Bij de PMU, Bar-Tabac of andere koffie barretjes verkopen ze vaak geen gebak/patisserie. Hiervoor ga je dan eerst bij de bakker om een of ander lekkers te kopen. En dit gekochte neem je dan mee naar een van de voorgenoemde koffie gelegenheden. Het is hier normaal én toegestaan dat je dit lekkers opeet bij je bestelde drankje (koffie, thee of neutje, dit laatste is echt frans natuurlijk!).

Wat in Nederland niet toegestaan is, is hier dus heel normaal. De fransen werken liever samen als dat ze dezelfde energie in concurreren steken. Mooie gewoonte!

Kaasliefhebbers

Proef de normandische Camembert, Livarot (gekenmerkt door de oranje buitenkant en meestal in hartvorm) of Pont-Leveque (meestel in een vierkant houten doosje) uit de gelijknamige dorpjes hier in Basse-Normandie. Als kaasliefhebbers vinden wij deze kaasjes ook heerlijk. En Ed vindt ze helemaal heerlijk als ze al wat ouder zijn en wat gaan ruiken, dus eigenlijk als ze de koelkast uit stinken ha ha!

Nu hadden we het over de normandische kaasjes! Maar nog steeds vinden wij een stuk nederlandse volvette (jong) belegen kaas, toch de kaas onder de kazen. En het is voor ons dan ook altijd weer een smaakvolle verrassing als we een stuk nederlandse kaas krijgen van vrienden, bekenden en gasten. En ook dit jaar hadden wij niet te klagen over nederlandse kaas die we kregen en waar wij dan ook met volle teugen van hebben genoten. Dus voel je zeker niet bezwaard, mocht je voor ons een stuk kaas mee willen nemen. Wij vinden het het leukste en lekkerste cadeau, jammie!

Gezellige Feestdagen en een gezond & goed 2022

Ook in 2022 verwelkomen wij iedereen weer graag op ons Domaine Roqueforette

Au revoir en 2022

Ed & Doreen Advocaat

Village Roquefort

50430 Laulne

Frankrijk

Normandie

 

Website: https://www.advomaatjes.com

Email: info@advomaatjes.com

Telefoon huis: 0033 (0) 233478185 

Nieuwsbrief 23

Nieuwsbrief 20

Nieuwsbrief 19

Nieuwsbrief 18

Nieuwsbrief 17

Nieuwsbrief 16

 Nieuwsbrief 15

Nieuwsbrief 14

Nieuwsbrief 13

Nieuwsbrief 5

Nieuwsbrief 11

Nieuwsbrief 10