Domaine Roqueforette

Normandie

Nieuwe nieuwsbrief is er weer!

Terug naar hoofdpagina 

Chambre d'hôtes Camping Waarom hier? Gîte Chalet  
 
Nieuwsbrieven Contact Wie zijn wij? Fotocollage Links  

 

 

 

 

Bienvenue bij nieuwsbrief Domaine Roqueforette Normandie

December 2015

 

Onderwerpen in deze Nieuwsbrief no.15:

 

Het nieuwe chalet Papillon.

Het vele werk voor twee mensen.

De onverwachte hulp van vrienden.

Pim en Pitch: onze nieuwe aanwinst.

De lieve bokjes met al hun streken.

Het jachtseizoen is weer begonnen.

De paddenstoelenzoekers gaan weer op pad.

Onze jaarlijkse reanimatie cursus met de AED.

Het lekkere en gezellige distilleerderij feest begin augustus.

Weer balen hooi en stro sjouwen.  

Onze gezellige table d'hôte avonden.

De boerenkoolplanten groeien als kool.

De vele brocante markten met de warme saucisse.

Buurman Albert. Buurvrouw, de oudste van het dorp.

Vrienden kwamen 'vakantie' houden maar konden meteen helpen.

September, de grote Normandië markt in Lessay.

 

 

Een gezellig seizoen 2015.

Na het gezellig drukke seizoen van 2015, is het zoals altijd weer heerlijk bijkomen in de winter, maar ook de tijd om andere dingen te kunnen doen! Elk seizoen brengt zoveel nieuwe indrukken met zich mee, en elk seizoen zijn er de ontmoetingen en het bijkletsen met de vele oude bekenden. Daarnaast is het elk jaar ook gezellig om weer nieuwe gasten te mogen ontmoeten. Nieuwe gasten met nieuwe verhalen, ook weer met nieuwe vragen en hun nieuwsgierigheid naar ons, maar ook naar Normandië. Dus is het nog steeds heel fijn om dit te doen na bijna 10 jaar Domaine Roqueforette. En het is een gezellige ontspanning die ons ook altijd weer nieuwe energie geeft!

 

Het chalet le Papillon, de vlinder.

Zo hadden wij na het seizoen van vorig jaar (2014) zin en de energie om een chalet te gaan bouwen. Dit chalet hebben wij uitgetekend en daarna laten maken. Het werd hier met een vrachtwagen gebracht, die ook meteen de hele weg afsloot, voor de twee auto's die erlangs moesten! Wij hebben het chalet vorige winter opgebouwd en klaargemaakt voor de verhuur. Het chalet kwam in de plaats van de kamer, de “chambre d'hôte" die wij 9 jaar in ons huis hebben gehad. Maar wie weet houden we de kamer er ook nog wel bij voor een paar maanden per jaar..

Het chalet "chambre d'hôte" was precies klaar voordat de eerste gasten in mei arriveerden. Het staat geheel vrij en heeft een eigen tuin met diverse zitjes en ook een eigen parkeerplaats voor de auto. Het chalet is voor 2 personen en is van alle gemakken voorzien, zoals, natuurlijk, Wifi in en rondom het chalet, verwarming, een keukentje met kookgerei, oventje, een koelkast, koffiezetapparaat, een Senseo, waterkoker, badkamer met toilet, wastafel en een douche. Er staan 2 lossen bedden in van 2mtr. met binnenvering matrassen en een zitje met 2 heerlijke fauteuils. En het chalet is, net zoals de gîte, het gehele jaar door te huur!

Nadat wij een appelboom, die helaas moest wijken voor het chalet, hadden weggehaald en hadden verzaagd voor in de kachel, hebben wij ons uitgeleefd in het scheppen en verspreiden van 17ton grint die als ondergrond diende voor het chalet. En na al dit geschep en gehark waren we 2 kilo lichter geworden, wat niet zo heel erg was, althans voor Ed dan! En daarna begonnen wij met het graven van de riolering, de waterafvoer en het aanleggen van water en elektriciteit. En dit in de winter, wat dus af en toe best een koud en nat karwei was. Daarna hebben we de betonvloer gestort vanuit de betonwagen, met wat extra hulp waren wij hier binnen een uur mee klaar. Maar ook moe, wat ook weer niet zo heel erg was, hoor, tenminste voor Ed dan. Hihi.

Toen wij het chalet hadden opgebouwd hebben wij het aan de buitenkant en de binnenkant geverfd. En daarna hebben we water en elektriciteit in het chalet aangebracht. Ook hebben wij wat hulp gekregen van een vriend en familie wat heel aardig van ze was. Het was het werk zeker waard en iedereen is er heel enthousiast over, gelukkig. Wij verhuren het chalet ook per dag, en ook met of zonder ontbijt. Maar het is ook een mooie aanvulling op ons aanbod, naast onze gîte. Zo verhuren wij het chalet ook voor een week of langer. Kijk op onze website naar de verschillende prijzen hiervoor. En er is ook een all-in prijs voor een week en langer. En samen met het vrije uitzicht is het daar dus een en al genieten.

Het chalet le Papillon staat beschreven met indeling en de verschillende prijzen onder de button chambre d'hôte op onze website!  http://www.advomaatjes.com/chambre_dhote.htm

Voorjaar, nog veel te doen en hulp....

Na de bouw van het chalet moest er ook weer een hoop werk verzet worden voordat het nieuwe seizoen begon. En dan kom je er weer achter dat het saampjes steeds toch wel veel werk is dat er verzet moet worden. "Dit zonder te willen klagen"! Maar wij doen wat we samen kunnen en wat niet kan laten wij liggen tot het najaar. Zo kregen wij onverwacht in oktober hulp van onze vriendin. Zij kwam met haar kinderen ons speciaal een week helpen. Wij hebben met hen de camping heggen en struiken gesnoeid. Dat scheelde ons heel veel werk en tijd. En daarna hebben we alle takken verhakseld en dit haksel verspreid rondom struiken en over de paden. En straks in het voorjaar hoeven we alleen even de uitschieters van de heggen, struiken en bomen te snoeien en klaar zijn we. We hebben nog meer leuke klussen met hen gedaan en wij waren hier ontzettend blij mee. Onverwacht hulp krijgen is niet alleen heel erg fijn en ontlast ons enorm, maar het is ook nog eens buitengewoon gezellig!

Nog meer onverwachte hulp.

Dat onverwachte hulp leuk is, nou, daar kunnen wij van harte en met veel plezier van mee praten. Zo hadden wij, ruim van te voren, een afspraak gemaakt op de Nederlandse Ambassade in Parijs eind april. Wij moesten namelijk onze beide paspoorten laten verlengen. Die waren zelfs al verlopen! Wij hadden hier 2 dagen voor uitgetrokken. We vertrokken op een vrijdagmorgen en zouden zaterdagavond weer terug zijn. Een hotel hadden wij ook al geboekt in Parijs en familie kwam dan hierheen met hun camper om te komen oppassen op de camping, de gîte etc., maar natuurlijk ook op alle beestjes. Maar, twee weken voordat wij naar Parijs zouden gaan, liet de familie ons weten dat ze met een kapotte camper stonden. De camper zou niet op tijd klaar zijn voor de reis hier naartoe en dus voor onze trip naar Parijs. Heel vervelend voor hen natuurlijk, en ook voor ons, maar het zij zo, dus wat nu? Maar toen vrienden dit verhaal van ons hoorden, mailden zij ons met: “O? Nou, ook toevallig. Wij hebben precies in die periode een vakantie met de caravan naar Limburg gepland. Maar dan komen wij toch "gewoon" naar jullie toe met de caravan! Dus zo gezegd zo gedaan. Zij kwamen met de caravan op de camping staan om hier op te passen, en wij konden alsnog naar Parijs om onze nieuwe paspoorten te gaan regelen. En de familie met de camper is later alsnog hierheen gekomen voor een vakantie. Dus wat zijn wij bevoorrecht en gelukkig om zulke lieve en meedenkende mensen om ons heen te hebben!

Onze gezellige beestenboel.

Wij hebben er ook weer nieuwe beestjes bij in onze 'beestenstapel'. Walter, ons Haflinger paard, wordt volgend jaar april 31 jaar! En hij haalt nog steeds ondeugende streken uit, dus hij heeft het nog steeds goed naar zijn zin. Laat hem maar lekker ondeugend blijven. Als hij bijvoorbeeld losloopt en wij hem rechts op het pad tegemoetkomen, dan gaat hij juist links lopen, zo van 'lekker puh'. Of als we helemaal niet opletten, dan staat hij in de moestuin te genieten van het heerlijke gewas daarin. En Sokkies, de draver die wij gered hebben van de slacht, is nu 13 jaar en ook al net zo een super lief paard. Bovendien ook een heerlijk paard om op te rijden.

 Pitch.

En wij hebben er ook weer een derde paard bij, Pitch. Pitch is een Camarguais en komt dus  uit de Camargue. Hij is 12 jaar en wij hebben hem "ook weer" gered vanuit de herplaatsing en wel van een zeer dieronvriendelijk persoon! Toen wij naar Pitch gingen kijken, stond hij eigenlijk al klaar om naar de slacht gebracht te worden. En wij schrokken ervan hoe hij eruit zag in het echt. Hij was mishandeld, dit zag je aan de wondjes op zijn lichaam, zijn ribbetjes kon je tellen en hij was heel erg schrikachtig! De oude eigenaar wilde hem uit de wei halen maar Pitch rende hard voor hem weg. Hij kreeg hem bijna niet te pakken, en wij wisten meteen genoeg! We hebben hem direct gekocht en meegenomen. Wij vonden het te zielig. En wij zagen het allebei wel met hem zitten. Bovendien hadden we nog wel een plekje voor hem.

Bij thuiskomst lieten wij hem al vrij snel bij Walter en Sokkies, en hij werd meteen opgenomen door hen, omdat dat ook twee lieverdjes zijn. Het klikte dus gelukkig.

De volgende dag hebben wij de veearts laten komen die zijn wonden behandelde etc. en Ed heeft daarna nog een week lang elke dag antibiotica en anti-infectie injecties gegeven. En ook kwam de hoefsmid langs om zijn hoeven te bekappen, en na deze manicure liep hij weer als een jong veulen te springen van blijdschap! En nu? Nu is hij goed op gewicht, gespierd en ziet er gelukkig uit. En als wij de paarden roepen komt hij als eerste aangerend.

Doreen heeft inmiddels al diverse leuke ritjes op Pitch gemaakt, en ook al samen met Anke, een meisje van 12 jaar, zij heeft ook in Nederland paardrijles en dit gaat ook met Pitch perfect. Hij vindt het heel leuk. Deze winter hebben wij (Doreen dus!) nog wel wat werk om het een en ander aan hem te verbeteren en dit samen met de clickertraining. Pitch heeft waarschijnlijk nogal wat meegemaakt en dus moet hij nu ook het vertrouwen in de mensen weer helemaal terugkrijgen. Maar dit gaat steeds beter en komt wel weer goed, hij heeft een goed karakter en is heel lief. Het redden van Pitch is ook weer mede mogelijk gemaakt door onze lieve sponsor, Aad!

Pim.

En ook hebben wij er een tweede poes bij, Pim. Pim kwam hier ineens aanlopen, keek rond, overzag alles, koos ons uit, vond ons eten wel lekker en bleef gewoon! Haha.

Hij liep hier al een paar dagen rond en wij hadden ook al eten voor hem neergezet, het was een jonkie dat hier terecht is gekomen, maar hoe? Wij zijn met hem naar de dierenarts gegaan om te laten castreren en konden hem 's middags meteen weer ophalen. Wij kregen tegelijk een paspoort mee, hij was voor alles en nog wat ingeënt en stond ook al op onze naam. Dus wij hadden er zomaar een kat bij. Het was meteen alsof hij hier al jaren woonde, en met Lola (hondje) en Pom (de ander poes) en ook met de paarden en de bokjes ging hij meteen al heel leuk om, dus dat zat wel goed. En sinds wij nu Pommetje én Pimmetje hebben, Pom & Pim, hebben wij nog nooit zo weinig muizen gehad in de stallen en schuren, dus alleen daar is het al goed voor. Pim is soms net een klimtijger zoals hij heel uitsloverig in bomen en palen klautert.

De bokjes.

En met de bokjes Frodo en Dido gaat het al even goed. Je blijft ermee lachen, ze zijn zo leuk. Soms bokken ze flink tegen elkaar aan, zoals echte bokken doen, en ze lopen als hondjes achter ons aan. En mocht het eens regenen (wat het bijna nooit doet in Normandië!) dan heb je hier een hele goede alarminstallatie aan, omdat ze totaal niet van regen houden, gaan ze blèren dat ze naar binnen willen. Alleen moeten wij de planten in de gaten houden als ze loslopen, omdat ze overal van eten, zelfs van je broek of je jas. Of als mannen met een baard té dichtbij ze komen, dan heb je de kans dat ze in de baard bijten, wat voor die man niet leuk is, maar voor ons wel, haha.

En Lola, onze super lieve 'waakhond', is dit jaar 10 jaar geworden. Lola kan het gelukkig ook met alle dieren goed vinden en bewaakt ze als het nodig is. Zolang ze maar koekjes van ons krijgt. Haha.

Table d'hôte en het distilleerderijfeest.

Wat hebben wij weer genoten van de table d'hôte avonden met vele verschillende gasten en een diversiteit aan verhalen, en dit gezellig aan tafel in onze Brasserette. Dit maakt het voor ons nog steeds leuk om voor zulke gezellige gasten te mogen koken. En in de ontspannen sfeer die hier altijd heerst tijdens het eten wordt er ook heel wat afgelachen.

Zo gingen wij ook dit jaar weer in augustus naar het "open huis feest" van distilleerderij Gaec de Claids hier vlakbij. Dit jaar waren wij hier met een groep van totaal 24 gasten en een ieder gaat dan op eigen gelegenheid! En wat hebben we weer genoten van de gezelligheid om tussen ongeveer 150 Fransen te mogen zitten eten en drinken. En om daarna een rondleiding door de distilleerderij te maken. En hierna was het bijna stil op de camping, nou ja op wat gesnurk na en heerlijk uitbuiken in het zonnetje, hihi.

Biologisch & ecologisch.

Wij telen onze eigen groenten en gebruiken deze ook voor onze table d’hôte avonden. Hier gebruiken wij geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest voor, voor ongedierte in de moestuin en de kas, hebben wij diverse natuurlijke oplossingen en die werken perfect. En de compost maken wij zelf, samen met onze paarden. En dit is een super natuurlijke compost die gevoed word met tuin en groenteafval en waar de wormen en muizen zorgen voor een natuurlijke beluchting en dus goed is voor elke tuin. En graag zien wij ook dat de toiletcassettes uit caravans, dat die worden geleegd in onze speciale afvaltank en ook voorzien zijn biologische oplosmiddelen. Of als je de cassette toch elke dag leegt, dan hoeft hier al helemaal geen oplosmiddel in! Maar dit laten wij over aan onze gasten en hun eigen natuurinzicht. En regenwater vangen wij op en gebruiken wij weer voor de bewatering van onze tuinen. En papier en flessen worden hier ook gescheiden ingeleverd.

 Boerenkoolplantjes

Van bekende gasten kregen wij dit jaar 24 boerenkoolplantjes uit Nederland, deze zijn hier niet te koop. En ze groeien ook als kool, als boerenkool zo hard, wat een weelde in onze moestuin is. Het is alleen een hoop werk om die mega plantenstruiken schoon te maken en dan te koken, gelukkig hebben wij grote pannen. Maar het is heerlijk om verse boerenkool zo uit de tuin te eten. En dit vonden de geiten/bokjes ook toen ze weer eens waren uitgebroken en wij ze terugvonden midden in de moestuin. Heerlijk smullend van de boerenkoolplanten stonden ze te genieten, dus de kwaliteit is goed. Gelukkig hadden wij nog voldoende over, haha.

De buurman.

Onze op leeftijd zijnde buurman kwam weer eens langs tuffen in zijn oude Peugeot samen met zijn vriendin. Onze buurvrouw is nu de oudste van het dorp, maar ook nog steeds heel zelfstandig. Ze rijdt nog steeds auto, doet de boodschappen in het dorp en werkt soms ook nog wat in de tuin. Maar de buurman kwam wat drinken en even bijkletsen. Een ritueel dat we over en weer elke maand proberen bij te houden. Toen hij de moestuin zag, was hij verwonderd over de boerenkoolplanten, dus wat waren wij blij dat wij hun zo een mega plant konden meegeven. We hebben ze maar niet verteld wat een werk het schoonmaken is, en anders zijn ze daar nu wel achter gekomen. Zo weer een boerenkool op, nu nog maar 18 struiken dus we moeten nog even dooreten deze winter. Nu alleen nog zien dat we volgend jaar ook zelf de rookworsten kunnen gaan telen!

AED.

Ook dit seizoen hebben wij weer onze jaarlijkse cursus van de reanimatie met de AED gehad. Ook nu weer van Nan, en dit op een ochtend die wij hier dan voor uittrekken. En deze keer was het wel een cursus, die heel speciaal aanvoelde, omdat Nan dit jaar geridderd was voor haar vrijwilligerswerk dat zij al vele jaren met plezier doet. Dus wij zijn blij voor Nan met haar ridderschap, en dat wij nog lang les van haar mogen krijgen. Het is goed dat wij een professionele AED hebben, en dat die ook altijd maar nieuw mag blijven!

Brocantemarkten en worst/saucisse

Het is altijd een gezellig tijd in het seizoen als de Brocantemarkten er zijn. En als wij enigszins kunnen, struinen wij de marktjes ook af, speurend naar leuke snuisterijen voor ons zelf, of voor in ons Brocantewinkeltje, de Brocanterette. Op deze manier kunnen wij toch steeds ook dingen kopen die wij op de marktjes vinden en ook leuk vinden. Op wat wij verkopen in de Brocanterette, verdienen we meestal 50 eurocent en dat wordt dan weer besteed aan groenten voor in de moestuin (potager), en wat dan weer voor de table d'hôte is.

Wat ook lekker is op de marktjes, is het eten van worst, de saucisse. Maar om die worsten te bemachtigen is het zeker in het hoogseizoen een kunst van het geduld hebben, zoals de Fransen dat hebben! Of, je moet een Nederlandse gast bij je hebben die wel 'even snel' wat broodjes worst en patat gaat halen. Ja natuurlijk, denken wij dan, tot over een halfuurtje! Maar als wij de gasten staan na te kijken en dan verder willen lopen, zien we het volgende gebeuren. Ze lopen de hele lange rij wachtende Fransen voorbij en gaan vooraan staan bij de verkoop (ze spreken bijna geen woord Frans), bestellen wat ze nodig hebben en zijn binnen 5 minuten weer terug mét de saucissen. Dat is ons nog nooit gelukt, haha. En die aardige, respectvolle Fransen zeggen hier niets van en staan gewoon geduldig te wachten, wat een mooie gave is dat toch.

Dus vragen wij in het vervolg wel een paar Nederlandse gasten mee naar de markt, en laten wij hen de saucisse kopen, haha.       

 

Diverse uitstapjes in Normandië
De Mont-Saint-Michel
. Deze is met 3,5 miljoen bezoekers een van de meest bezochte plekken van Frankrijk. De torenspits bovenop de abdijkerk met een beeld van de heilige Michaël, steekt honderdzeventig meter boven de baai uit. De baai kent het grootste getijdenverschil van Europa. Het verschil tussen de waterstanden bij eb en vloed kan tot 15 meter oplopen. Gemiddeld is dit 10 meter. Door het feit dat de laagwaterstand onder het niveau van de baai ligt komt het water bij vloed zeer snel opzetten. In 2014 werd de oude parking van 15 ha afgebroken en werd de nieuwe brug naar het eiland geopend, en in 2015 werd uiteindelijk de verbindingsdijk afgebroken. Nu kan men dus op de dagen met hoogwaterstand de berg als een eiland bewonderen met rondom water en ook naar het eiland gaan en van het eiland afkomen.

Het museum van Dior in Granville. Wil je het rustiger aan doen, rij dan door tot in Granville wat ook vlakbij de Mont-Saint-Michel is. De bekendste burger van dit stadje was modeontwerper Christian Dior, die hier geboren is. De roze villa van de familie werd later een museum. Verder is Granville een leuk stadje om te shoppen of om wat te eten. Maar het heeft ook een tweede wereldoorlog geschiedenis, dit voor de geïnteresseerden hierin! http://www.musee-dior-granville.com/

 

Coutances. De kunst- en geschiedenisstad Coutances, gedomineerd door de torens van haar kathedraal, beschikt over een mooi religieus erfgoed. De Nôtre-Dame kathedraal, gebouwd in de 13e eeuw, is een opmerkelijke vertegenwoordiger van de gotiek. Te ontdekken: het kerkschip, glas-in-loodramen uit de 13e eeuw en de prachtige lantaarntoren, een meesterwerk van de gotiek.

Maar ook zeer de moeite waard is de botanische tuin. Deze is niet ver, ja, zelfs op loopafstand van de kathedraal. Dat is een rustgevende plaats en ideaal om er te wandelen.

De stad Coutances is ook zeer bekend vanwege het muziekfestival. Jazz sous les Pommiers (Jazz onder de Appelbomen) dat jaarlijks in mei hier plaatsheeft. Dit is de site: http://www.jazzsouslespommiers.com/

Tapijt van Bayeux

Het tapijt van Bayeux is een borduurwerk van 70 meter lang en 50 cm hoog, dat de geschiedenis uitbeeldt van de slag bij Hastings in 1066. Hierbij viel Willem de Veroveraar vanuit Normandië Engeland binnen en versloeg hij de Angelsaksische koning Harold. Het tapijt is vernoemd naar de Franse stad Bayeux en werd vermoedelijk vervaardigd in 1068. http://www.bayeuxmuseum.com/en/la_tapisserie_de_bayeux_en.html

Normandische markt in Lessay

De grootste jaarlijkse markt van Normandië is die in Lessay, http://foire-de-lessay.dans-la-manche.fr/ 

Dit is een markt die 3 dagen duurt en is van vrijdag 09 september t/m zondag 11 september 2016. De markt beslaat totaal 32 hectare en het middelpunt is de rotonde in Lessay. Hier komen ongeveer 400.000 mensen op af en er zijn ruim 80.000 parkeerplaatsen, ruim 1500 exposanten, en op vrijdag is er de paardenmarkt met meer dan 1000 paarden, pony's en ezels, koeien en gevogelte. Maar ook zijn er de nieuwste tractoren en aanhangers, combines, maaiers, auto's, tuinhuisjes, loodsen, zwembaden, vliegtuigen, antiek, marktkooplui met hun handelswaar zoals kleding en schoenen. En er is ook een kermis en volop eten, zo is er een lange straat van 2 km met alleen maar eten, links en rechts alleen maar eten dus honger heb je hier nooit. En dan natuurlijk de specialiteiten zoals gerookte knoflook en de "gewone" verse knoflook die je per streng koopt. Dus echt alles is er te koop en te bewonderen en te proeven, dus heel leuk om mee te maken.

Jachtseizoen.

Ook hier is het jachtseizoen weer begonnen, helaas!

Dit duurt vanaf oktober tot maart, dus 5 maanden mag er gejaagd worden. Dus staan er in het weekend borden met: Attention! chasse en cours, dan kun je beter even ergens anders gaan wandelen. Het hoort nu eenmaal bij de Franse cultuur, dus discussiëren hierover heeft geen zin en je moet dat  zeker niet doen als je hier woont. Nu wordt er hier alleen op wild gejaagd zogenaamd om het in de hand te houden. Deze jagers nemen alles mee en ze verdelen dit dan ook onder elkaar. Gelukkig zijn er ook steeds meer Fransen, zeker onder de jongeren, die hier tegen zijn of er helemaal niets mee hebben. Zelfs vrienden van ons die boer zijn (les agriculteurs) hebben hier niets mee en houden ook niet van jagen. Tevens gebeuren er ook nogal eens ongelukken met de jacht. Dit komt dan meestal doordat ze per ongeluk op elkaar schieten, of in hun eigen voeten schieten na het nuttigen van ietwat teveel Calvados. Maar goed, c'est la vie!

Paddenstoelen pluktijd.

Nu is ook weer de tijd aangebroken dat je mensen het bos in ziet gaan met de rieten mandjes. Ook mensen die wij kennen zie je hier lopen in de bossen. Zo zagen we de slager uit Périers paddenstoelen zoeken met zijn mandje. Wij wagen ons er niet aan omdat het ook levensgevaarlijk kan zijn als je de verkeerde plukt en waagt te eten. Hier moet je echt verstand van hebben, of zoals deze Fransen die ermee zijn opgegroeid. Mocht je toch gaan zoeken en twijfelen aan een paddenstoel, dan kun je ze in de Pharmacia (apotheek) laten keuren of ze goed en veilig te eten zijn. Of je kunt daar de poster bekijken die laat zien welke paddenstoelen er goed zijn. Wij eten ze wel lekker makkelijk bij vrienden en bekenden, en anders kopen wij ze gewoon veilig in de winkel.

 

Vrienden als 'vakantie' hulp

Onze vrienden kwamen in oktober weer gezellig hierheen en arriveerden op zondag.

Ze kwamen hier ook om wat bij te komen en te genieten. Maar wij hadden ze iets nog niet verteld. En dit was dat onze buren hun huis verkocht hadden en gingen verhuizen naar een dorp 15 km verderop. Zij waren het zat om steeds maar weer in en rondom hun oude huis te moeten investeren en er steeds veel werk aan te hebben. Ze hebben twee kinderen en beiden een baan en willen dus ook wel eens rust in plaats van steeds maar weer ook aan het huis bezig te zijn. Ed heeft ook al diverse werkzaamheden voor ze gedaan, maar in het seizoen hebben wij hier ook geen tijd voor.

Maar nu hadden wij hun houtvoorraad voor de kachel gekocht en die moest nog wel even hier naartoe komen. Het zou 8m3 hout zijn, maar het bleek later 12m3 te zijn. Dus als onze vrienden 's avonds wijn en eten wilden krijgen, tja, dan moest er eerst nog even gezweet worden, haha. En dat er werd "gezweet" en alles nat werd was wel zeker, omdat het toevallig regende. Maar vijf overvolle aanhangers later lag al het hout opgeslagen in onze houtschuur. En na nog wat extra gekregen spullen moesten we ook nog een keer terug om een houten vat met aandrijving op te halen, de crèmeuse, een apparaat waar vroeger boter in werd gemaakt. Het was heel zwaar maar met vereende krachten kregen we het op de aanhanger en als een “konvooi exceptioneel” reden we weer hier naar toe. En sindsdien staat het hier te pronken. En toen smaakte de wijn helemaal heerlijk! 

Hooi.

Omdat wij deze keer geen hooi van ons eigen land wilden  en onze vriend ook geen mooi droog hooi voor ons had, zijn we elders op zoek gegaan. Het moet vers en droog hooi zijn voor de paarden, en ook voor de geiten/bokken. En via de Point Vert (een tuincentrum) waar wij al jaren komen en hier ook iedereen kennen, kregen wij een adres voor hooi. Dit is een biologische boer die hooi heeft speciaal voor paarden, dit is zo vers en ruikt zo goed dat je het bijna zelf zou eten, bijna! Geen onkruid erin en super droog. En de paarden eten dit alsof je ze een peen voorhoudt, zo lekker vinden ze het, maar ook de bokken eten het heel graag. Dus hebben wij er weer een nieuwe en aardige kennis erbij. Hij woont ook nog vlakbij en heeft het hooi netjes met tractor en aanhanger bij ons thuisgebracht. En met zijn drietjes hadden wij de 250 balen ook zo gelost. Zo hadden wij voor de winter weer genoeg eten voor alle beesten.

 

Tour de France 2016 Normandie

De Tour de France 2016 start bij de Mont-Saint-Michel.

En de eerste drie etappes worden ook hier verreden in la Manche in Normandie.

Er staat dus heel wat moois te gebeuren hier vlakbij in 2016.

De routes zijn:

Zaterdag 2 juli 2016 - De 1e etappe van de Tour gaat van Mont-Saint-Michel naar Utah Beach. De afstand is 188 kilometer.

Zondag 3 juli 2016 - De 2e Touretappe start in Saint-Lô en voert in 182 kilometer naar Cherbourg.

Maandag 4 juli 2016 - Vertrekt de derde en laatste etappe door de Manche en dan vanaf Granville.

http://www.touretappe.nl/tour-de-france-2016-parcours/etappe-1-route-tdf-2016/

 

Wintertijd en gezellig op naar 2016.

Wij klussen nu nog wat en zijn ook de hele dag lekker buiten, zeker nu het zo mooi weer is. Vandaag, bijna half december, was het nog 16c met volop zon en blauwe lucht, dus heerlijk. En we hebben nu ook weer meer tijd om met onze vrienden en bekenden om te gaan. Dat verslonzen wij in het hoogseizoen nogal eens, mede door de drukte. Ook bedanken wij de gasten die dit jaar een heerlijk stuk belegen Noord Hollandse kaas voor ons meebrachten, hier worden wij altijd heel erg blij van omdat dit hier niet te koop is. Dus wilt u volgend jaar iets bij ons bereiken? Een stuk Noord Hollands belegen kaas doet wonderen, haha. Ook de kerstmarkten zijn straks weer leuk om te gaan bezoeken en ook om dan weer bekenden tegen te komen. En ook om de overheerlijke Normandische 'gluhcidre' te drinken. Dit is warme appelcider met een flinke scheut Calvados, en soms ook wat kaneel erdoor. Of een "Flip". Dit is de gluhcidre, maar dan nog met een extra scheut geflambeerde Calvados eroverheen. Heerlijk tegen de koude, maar ook omdat het gewoon lekker is!

 Wij wensen iedereen, familie, vrienden, kennissen en alle vriendelijke gasten gezellige kerstdagen en een gezond en gezellig 2016 toe.

En ook in 2016 bent u allen hier weer van harte welkom/bienvenue op Domaine Roqueforette in gezellig Normandië.

 

Au revoir et bienvenue,

Doreen et Ed

Website: http://www.advomaatjes.com

E-mail: info@advomaatjes.com

Nieuwsbrief 19

Nieuwsbrief 18

Nieuwsbrief 17

Nieuwsbrief 16

 Nieuwsbrief 14

Nieuwsbrief 13

Nieuwsbrief 5

Nieuwsbrief 11

Nieuwsbrief 10