Domaine Roqueforette

Normandie

Terug naar hoofdpagina 

Chambre d'hôtes Camping Waarom hier? Gîte Chalet  
 
Nieuwsbrieven Contact Wie zijn wij? Fotocollage Links  

 

 

 

 

Bienvenue bij de nieuwsbrief van Domaine Roqueforette Normandie

December 2014

 

Onderwerpen in deze Nieuwsbrief no.14:

*Voorjaar

*Fido

*Het seizoen

*Maaien en hooien

*Onze buurtjes

*Table d'hôte, diners

*Het schilderij

*Het heerlijke zomerseizoen

*Wandelingen en fietsroutes

*Fietsen

*Roofvogel

*Mortiergranaat

*Een chalet als nieuwe chambre d'hôte

*Onze bokjes Frodo & Dido

*Kerstmis en Oud & Nieuw: op naar 2015

Voorjaar

Zoals al vermeld in onze nieuwsbrief van begin dit jaar 2014, hebben wij een zachte winter gehad en liepen wij al op 3 maart in de korte broek rond. En dit is zo gebleven dat wij zelfs begin november nog in de korte broek liepen, zo lekker was het met de warmte, de blauwe lucht en volop zon!

En zo hebben wij dus weer een geweldig mooi seizoen gehad met soms zelfs te droge dagen, zodat het gras er geel van werd (wie zei daar dat het veel regent in Normandië?) maar het was genieten. En dat deden ook onze gasten, die zelfs in oktober en november nog hele mooie warme dagen hebben gehad.

 

Fido

Op woensdagavond 10 december hebben wij Fido, ons grote witte paard, de Cob Normand, helaas moeten laten inslapen!!

 

Wij vonden Fido 's middags liggend op het grote land, en vanaf 16.00uur zijn we met hem bezig geweest.

Hij had koliek, zo constateerden wij (opgezette maag, buikpijn en last van de darmen etc.). Wij zijn eerst een tijd met hem gaan lopen om alles weer in beweging te krijgen (dit helpt vaak bij koliek), maar als we stopten wilde hij weer meteen gaan liggen. Dat deed hij ook een keer op de camping. We kregen hem toen met geen mogelijkheid meer omhoog. Hij lag daar maar te draaien van de pijn, op zijn rug van de ene naar de andere kant, toen wij de auto haalden om bij te lichten (het was inmiddels donker) ging hij staan en zijn we naar de stal gelopen. De veearts kwam snel en constateerde wat wij ook al dachten, koliek! Ze heeft Fido helemaal nagekeken en injecties gegeven tegen de pijn etc. Hier zou hij van kunnen opknappen.

Maar later op de avond ging hij toch weer liggen in de stal nadat de pijnstiller was uitgewerkt, en draaide hij weer alle kanten op van de pijn. Dat was zo ontzettend zielig om te zien dat je eigen maag ervan omdraaide als je die lieverd van 600kg daar zo zag creperen. De stal was nu zelfs te klein voor hem en dus hebben we de tussenbalken weggehaald en zijn we steeds bij hem gebleven. Later hebben we hem toch nog een keer met heel veel moeite even op de been gekregen. Hij is toen samen met Walter en Sokkies het land opgelopen naast de stal. Daar heeft hij nog een keer een (ere) rondje met Walter en Sokkies gelopen in het donker. Maar daarna ging hij toch weer liggen, nu op het land net naast de stal.

Meteen lag Fido weer te draaien van de pijn en hij ademde zwaar. Dit kon zo niet langer duren. Het deed ons heel veel pijn om die lieve Fido zo te zien lijden. Wat is dat erg om mee te maken, zeg! Dus we besloten om de veearts te bellen!!

 

Die kwam gelukkig snel en toen hebben we Fido rustig laten inslapen op het land naast de stal, 's avonds om 23.30 uur. We hebben hem geknuffeld en ook Walter en Sokkies waren vlakbij, en toen sliep hij heel vredig en rustig in. En nu is hij pijnloos en rustig!!

 

Fido hebben wij ooit gered van mishandeling en een nare eigenaar waar wij hem weggehaald hebben. Het was een schat van een paard dat alleen maar goed wilde doen en ons (de mens) toch weer helemaal vertrouwde. Wij hebben hem gelukkig nog 7 jaar bij ons gehad en hij heeft bij ons een heel goed en blij leven gehad. Hij is toch nog mooi 22 jaar geworden!

 

Het seizoen

Dit jaar begon het seizoen alweer heel vroeg met gezellige drukte, het zogenaamde D-Day herdenken 1944-2014 was begonnen! Dit jaar, 2014, was het 70 jaar herdenken van D-Day met zijn festiviteiten! En dit hebben wij geweten vanaf juni tot nu toe.

Niet alleen kwamen er begin april al vele gasten hier aan, dit was ook het begin van een druk en gezellig seizoen. Tijdens de vijf D-Day herdenkingsdagen hadden wij hier zoveel gasten rondlopen dat het net een klein dorpje leek. Village Roqueforette. In die 5 dagen hadden we elke dag table d'hôte en kookten wij ons dus weer helemaal 'gaar'. En wij waren de enige die afvielen van de maaltijden, omdat wij ook nog eens ons de veters uit de schoenen liepen. Maar wij doen dit graag en wij krijgen er dan ook veel voor terug, bv. in de vorm van dankbaarheid, gezelligheid en vriendschappen!

Een positieve indruk hebben deze dagen op ons gemaakt, en ook de zéér laag overvliegende vliegtuigen, bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen. Deze vlogen zo laag over ons landgoed dat je ze bijna kon aanraken. En dan het enorme kabaal daarbij dat je er kippenvel van kreeg. Indrukwekkend.

 

En natuurlijk was ook onze vaste groep militairen hier, de Replacements. Deze mannen mochten dit festijn uiteraard niet missen en kwamen nu zelfs langer dan anders hier op de camping logeren. Maar na 5 dagen lang alle drukbezochte plaatsen te hebben gezien, en ook te hebben meegedaan met vele optochten, waren ze flink uitgeput, maar ook zeer voldaan! Ook zij hebben deze herdenking meegemaakt op een manier die maar één keer voorkomt. Het was tenslotte wereldgeschiedenis! Al met al was dit 70 jaar herdenken van de D-Day met zijn festiviteiten, een mega groot succes voor Normandië, en voor de wereld!

  

Maaien en hooi

En na deze drukte moest ook bij ons weer gemaaid worden, en wij moesten ook weer hooi hebben voor de winter. Maar we hadden deze keer geen zin om zelf te hooien, omdat het saampjes toch erg veel werk is. Ruim 500 balen hooi naar binnen brengen! En om nu weer om hulp te vragen (die wij overigens altijd krijgen), trok ons deze keer ook niet. Dus hebben wij de landerijen wel weer laten maaien, en het hooi kopen wij dan deze keer. En zo kwam het dat ineens een werknemer (die wij ook kennen natuurlijk) van de eigenaar van de Calvados/cider/Pommeau brouwerij aankwam rijden met een tractor en met daarachter een zeer brede maaier, ja zo zei hij, 'ik moet komen maaien van Alain'. En dus werden alle landerijen gemaaid en zag het er daarna weer keurig uit. En wij blij!

En toen wij hem vroegen wat het koste, zei hij, dit is een cadeau voor jullie. O? Nou, merci beaucoup. Wel wilde hij van ons een paar courgettes aannemen en kregen wij van hem weer een fles met zelf gemaakte aperitief.

 

Maar toen moesten wij nog hooi hebben, ongeveer 400 balen. Die kwamen weer van onze andere vriend die toevallig ook de broer is van de brouwerijbaas. Deze balen lagen klaar op het land van onze vriend en konden wij zo ophalen. Ook een leuke klus en hij geen tijd om te helpen wand het moest snel naar binnen voor het ging regenen. Maar heel toevallig was Jan hier, die met zijn vrouw op de camping stond, en Jan wilde graag helpen om die balen op te halen, over spontane hulp gesproken! Dus Jan en Ed gingen op stap om de balen hooi op te halen van het land bij onze vriend. En na twee aanhangwagens boordevol balen hooi en de nodige liters zweet eraf te hebben gewerkt, lagen deze balen netjes opgestapeld in het hooihok. Maar, nu stond daar op het terrein van onze vriend ook nog zijn tractor met aanhanger erachter helemaal vol met balen hooi, én de sleutels zaten ook erin, dus wij de tractor gestart en die meegenomen met de aanhanger naar huis en ook die balen hooi hier lekker gelost in het hooihok, en daarna de tractor terug gebracht en weer netjes geparkeerd bij het huis van onze vriend, maar nu dan leeg!

's Avonds kwam onze vriend langs, omdat er hooi was 'gestolen' van zijn aanhanger, die bestemd was voor een klant van hem! Nou en wij wisten van niets, hoor? Hihi. Maar hij rook natuurlijk onraad en tijdens een hapje met een drankje erbij konden we er hartelijk om lachen. Ja, zei hij, dit kan alleen maar door die gekke Hollanders gedaan zijn, omdat Fransen dit niet (durven) te doen. Maar we hebben er nog lang om kunnen lachen, hik.

En ook dit jaar waren wij weer naar het feest van brouwerij van Gaec de Claids geweest, waar ze de Calvados, cider, Pommeau en de overheerlijke likeur Quarantequatre maken die nu al vele mensen kennen. Wij waren er ook jaar weer met een heel gezellig groepje gasten en vrienden. En ook deze keer was het leuk om mee te maken, en vooral ook apart omdat dit al om 10.00 uur 's morgens begint en rond 13.00 uur is afgelopen, waarna een rondleiding door de brouwerij volgde, voor wie dat interessant vond.

Het eten was ook nu weer zo ontzettend lekker maar ook zo veel, dat sommige het bijna niet op kregen. En bij al dit heerlijke eten kregen we natuurlijk ook alle overheerlijke drankjes die ze daar maken.

Dus ook in 2015 gaan wij weer hier naar toe en hopelijk ook dan weer met een gezellig groepje. Wij gaan altijd in augustus, over de datum kunt u ons eventueel mailen.

 

Onze buurtjes.

Nu wij het toch over eten hebben, ook dit jaar kregen wij weer vele verse eitjes van onze buren, en omdat de beide buren zelf ook vissen op zee met hun eigen boot, komen ze ook regelmatig verse vis brengen.

Nu kregen wij laatst weer vers gevangen makreel. Wij zetten die dan even in de oven en je eet je vingers er bij op, zo lekker is dat.

Dus met alle buren zijn wij ook nog steeds heel blij, en helemaal als wij steeds wat van ze krijgen, haha. Maar dan krijgen zij met Oud & Nieuw van ons weer zelfgebakken oliebollen, appelbeignets en bananenbeignets, die ze ook heerlijk vinden. Wij brengen ze trouwens wel eens vaker wat lekkers, dus het gaat hier over en weer.

 

Table d'hôte, diners

Omdat het in Normandië nogal eens kan waaien vanuit zee, hebben wij onze tonnelle, waar wij altijd onze gezellige diners hebben, nu rondom dichtgemaakt. Dus nu kunnen wij altijd en bij elk weertype table d'hôte organiseren, zelfs als het waait. In de zomer staat alles gewoon lekker open. En nu heet het la Brasserette.

En voor 2015 zijn wij alweer bezig met nieuwe recepten en deze uit te proberen. Dus de gasten die in de winter in onze gîte zitten, zijn dan altijd de ‘klos’ omdat wij ze dan onze nieuwe recepten brengen en ze hiervan laten mee genieten, maar ook om te horen wat ze ervan vinden. Sommige gasten vinden dit dan zo ‘vervelend’ dat ze dan om nog meer komen vragen, haha.

 

Schilderij

Een aantal jaren terug heeft een vaste gast van ons (Koen) ons mooie entreebord geschilderd met onze naam, én met Trouvie de Ekster er op.

Deze zomer kregen wij van Koen een schilderij van zijn hand cadeau met ons huis erop, en geschilderd vanaf de kant waar zij graag staan met hun tent.

Wij zijn er erg blij mee en het schilderij heeft dan ook een prominente plaats in ons huis gekregen.

Dus hopelijk komen ze allebei volgend jaar weer! Ahum! Haha!

  

Het heerlijke zomerseizoen

Wat was het toch weer een mooie zomer, met natuurlijk zo af en toe wat regen, ja, ook in Normandië regent het wel eens, maar zelfs in september hebben wij nog dagen gehad van rond de 30c, niet te geloven zo lekker.

Maar, wat doen mensen dan ook veel in de zomer? Juist, barbecueën, en zo geschiedde dit ook bij mensen hier in het dorp Laulne. Ook zij gingen barbecueën maar ook de vuurkorf moest hierbij aan, in de zomer!

Dus je hebt dan wat mensen op visite in je tuintje, en je drinkt er wat bij - geen water - en je gooit eens wat vlees op de BBQ, en je gooit ook wat brandhout in de vuurkorf en het is een gezellige bedoening. Totdat het vlees op is en de gasten weer naar huis gaan. En dan moet er opgeruimd worden. Dat gebeurt wellicht iets of wat slingerend maar het lukt nog wel om de afwas in de vaatwasmachine te krijgen.

Nu laten de meeste mensen als ze klaar zijn met barbecueën deze BBQ gewoon buiten staan om te laten afkoelen tot bijv. de volgende dag, maar zo niet deze mensen. Nee, zij waren waarschijnlijk bang dat de barbecue weg zou lopen? En waar zet je dan de nog steeds warme barbecue maar ook de nog na smeulende vuurkorf? Juist die twee zet je dan vrolijk in het houthok waar ook nog eens 5m3 haardhout ligt opgestapeld!

En zo kwam het dus dat de brandweer moest uitrukken en ook de politie kwam kijken hoe het houthok stond af te branden. Het haardhout was wel van goede kwaliteit want het brandde als een lier, net zoals het houthokje en het gras er omheen, en de mensen waren ook meteen weer nuchter! De lachwekkende verhalen met de bijbehorende foto's hiervan circuleerden nog lang na in het dorp en omgeving.

Alleen de haardhoutleverancier werd er beter van. Haha!

 

Wandelingen en fietsroutes

Wij hebben vele wandelroutes voor u maar ook diverse fietsroutes.

Zelf ontdekken wij nog steeds nieuwe routes om te wandelen. Zo waren wij naar de Zeppelinhangar geweest in Écausseville, dat is in de buurt van ste-Mère-Église en deze is uit het jaar 1919. Deze zeppelin hangar is 150 meter lang en 30 meter hoog en van beton. Hun website: http://www.aerobase.fr/index.html

Maar daarvandaan rijdend kom je langs een oude grindafgraving met de aanduiding 'geosite'. Je kunt daar een hele mooie rondwandeling maken en fossielen vinden. En dit hebben wij pas zelf weer ontdekt.

 

Fietsen

Dat je hier heel goed kunt fietsen, weten wij omdat wij zelf ook fervente fietsers zijn. Een van onze vaste gasten fietst hier ook heel graag. En fiets je hier over de weggetjes, dan kan het voorkomen dat je een tractor tegenkomt. Geen probleem. Ze stoppen altijd om je te laten passeren, of ze rijden stapvoets voorbij. Alleen, mocht je met je fiets stil gaan staan om de tractor voorbij te laten gaan, let dan even op waar je je voet neerzet. Het kan namelijk voorkomen dat je denkt je voet op de weg neer te zetten, maar dat je die in het greppeltje ernaast neerzet. En die greppel ligt ongeveer 40cm lager. En dan val je dus met fiets en al in de greppel.

De tractorchauffeur schrok hier enorm van, zette zijn tractor stil en kwam meteen aanlopen om te kijken of alles goed was, en ja hoor, alles was gelukkig goed. Nou ja, behalve dan dat één kant van de man helemaal onder de modder zat vanaf zijn schoen tot aan zijn knie, puffff, hihi. De tractorchauffeur bood aan om de man terug naar de camping te brengen maar dat hoefde niet. Dus klom hij weer monter op de fiets, zij het aan één kant iets zwaarder van de modder, en reed weer dapper terug naar de camping. Hij kon er gelukkig zelf ook hartelijk om lachen, en wat wij dus ook deden na het aanhoren van zijn verhaal!

 

Roofvogel

Begin van het jaar hebben wij altijd wel een of meer vogels in de opvang om te laten herstellen. Ze vallen soms uit het nest of wat dan ook, maar als wij ze vinden nemen wij ze mee in de opvang, onze opvang!

Deze keer had Doreen een hele aparte vogel gevonden, een jonge torenvalk, deze liep wat verdwaasd ergens op het land rond en kon niet meer vliegen. Omdat Doreen te paard was met Sokkies belde ze Ed en die kwam in de 4x4 met een bench en reed meteen door het land op. Omdat deze jonge valk al lekker in onze handen zat te bijten, deden we hem voorzichtig in de bench met een handdoek over zijn kop, dan worden ze meteen rustig. Thuis hebben we hem in de grote volière gedaan met eten en drinken, en ook de vogelopvang gebeld omdat deze vogel voor ons te groot en te apart is. Omdat de vogelopvang in Cherbourg zit kwamen ze ons halverwege tegemoet rijden bij een dierenkliniek in Portbail, daar hebben ze de valk overgenomen samen met ons adres. En wij hadden ze ook een geldbedrag meegegeven om de vogelopvang te steunen. Na 3 weken kregen wij een brief thuisgestuurd met 4 foto's erbij waarop je kon zien dat de valk was opgeknapt en gegroeid. Ze hadden hem alweer losgelaten en hem ook al twee keer langs zien vliegen.

Dus gelukkig: eind goed al goed. Mooi hé, de natuur!

 

Mortiergranaat

In oktober waren onze vrienden hier om weer heerlijk samen met hen te lachen en te genieten!

Maar omdat zij hun metaaldetector hadden meegenomen, en wij er ook zo een hebben, gingen we gezellig de verborgen goud en zilverschat zoeken op een van onze landerijen. En geen spijkers op laag water!

Toen wij op ons grote land achter in de hoek liepen, gingen de beide detectoren loeien als een duikboot, er lag geen goud of zilver maar ijzer. Nou ja, maar toch ben je benieuwd naar wat er aan ijzer kan liggen op het land hier. We weten wel dat dit gebied ook is beschoten in de oorlog. Wij hebben hier ooit een intact zijnde Duitse kogel gevonden, dus wie weet wat dit nu was?

 

Na stevig graven stuiten we op een groot stuk ijzer, na voorzichtig weggraven van de grond bleek het een mortiergranaat te zijn. Na nog verder graven met handveger en een klein schepje zagen we dat deze al was afgegaan, er was een stuk af, hij was dus al ontploft, gelukkig! Anders hadden wij misschien toch het altijd al gewenste grote gat gehad voor het zwembad! Haha.

Omdat onze (Nederlandse) vrienden in Duitsland wonen, hebben zij de mortiergranaat weer mee (terug) genomen naar Duitsland, waar hij tenslotte ooit vandaan kwam en dus ook thuishoort! Haha!

 

Een chalet als nieuwe chambre d'hôte

Naast ons huis hebben wij een chalet gebouwd, geheel op maat gemaakt.

Dit chaletje wordt onze nieuwe chambre d'hôte, 'de kamer’ of B&B.

Dus zijn wij nu na acht jaar gestopt met de verhuur van de chambre d'hôte/kamer in ons huis en komt er dit chaletje voor in de plaats.

Deze chalet chambre heeft een eigen badkamer met douche en toilet, maar ook twee kookpitjes om zelf eten te kunnen maken, dus eigenlijk een kleine gîte.

Het chalet staat vrij en heeft een overdekt buitenzitje aan de zonzijde. Het heeft ook een eigen tuin die rondom is afgezet zodat gasten met een hondje dit lekker los kunnen laten lopen.

Het heeft ook nog eens vrij uitzicht en staat in de zon, dus heerlijk met het ontbijt, en ook voor in de middagzon in de tuin.

Dus een chaletje geheel voorzien van alle gemakken, met een vrije ligging, maar toch met de gezelligheid van de camping en onze rust hier en met vrij uitzicht!

Het chalet is net als de kamer te huur per dag, maar ook voor meerdere dagen of per week, en ook te huur met of zonder ontbijt.

 

Onze bokjes Frodo & Dido

Wij hebben er bij wijze van gezinsuitbreiding twee leuke bokjes bij, ze heten Frodo & Dido. Is Fido er toch ook nog een beetje bij!

Wij waren al langer bezig met het plan om geitjes te nemen zodat deze het gras en onkruid kunnen weg eten dat wat de paarden laten staan. Zo kwam het dat wij onlangs deze bokjes hebben opgehaald. We moesten er wel even ruim 200 km voor rijden, maar ja, dan hebbie ook wat! Wat eigenlijk? Twee geweldig leuk uitziende bokjes met zeer vertederende koppies.

En Doreen kennende zal zij ook hiervan wel weer twee circusartiesten maken. Nu loopt zij al met Frodo en Dido over de camping aan een riempje om ze al wat vertrouwd te maken met de omgeving. En vandaag liepen de paarden samen met de losse geitjes/bokjes uit wandelen over ons terrein, dus nog even en ze springen door een hoepel en lopen over een draadje te balanceren, haha. En, wij weten nu ook waar de rozijnen vandaan komen, denk je altijd dat die aan boompjes groeien, maar nee hoor die komen vanachter uit geitjes! De hele dag komen daar rozijnen uit vallen en zie je ze overal liggen, kleine zwarte ‘rozijntjes’ maar niet eetbaar, haha.

 

Kerstmis en oud & nieuw op naar 2015

En voor je het weet zijn we alweer bij de kerst aangekomen, wat gaan de dagen toch snel.

De kerstmarkten zijn er dus weer en ook hier volop in de buurt. En daar kom je ook altijd wel een bekende tegen, en die staat dan ook nog eens (heel toevallig) bij de stand van de brouwerij waar ze heerlijk warme drankjes verkopen. Zoals nu de bekende écht Normandische 'glühcidre', zeg maar de glühwein. Dit is warme appelcider met een flinke scheut Calvados, en soms ook wat kaneel erdoor. En dan kan je natuurlijk niet voorbijlopen als je wordt geroepen en uitgenodigd om een heerlijke glühcidre mee te drinken. En je krijgt het er ook nog eens heerlijk warm van. En daar doen wij het natuurlijk alleen maar om. Ja, natuurlijk. Haha!

 En zo hebben wij nog veel meer Franse lekkernijen waar het water je van in de mond loopt. Het worden dus weer dagen met heerlijk eten en drinken, zodat we in januari weer moeten lijnen!

 

Maar buiten al dit Franse lekkers van eten en drinken, zijn wij ook nog steeds zeer dankbaar als wij van gasten een overheerlijk stuk Belegen Beemsterkaas krijgen en een zakje muntendrop, ook dat is heerlijke genieten.

En zo gaan we nu op naar 2015. Hopelijk krijgen wij dan veel kaas en drop, hahahihi.

 

Wij wensen iedereen warme en gezellige kerstdagen toe, en een gezond en gezellig 2015.

En met het vooruitzicht om te komen genieten op Domaine Roqueforette in Normandie. U bent allen hier van harte welkom, Bienvenue.

  

Au revoir,

Doreen et Ed

Website: http://www.advomaatjes.com

E-mail: info@advomaatjes.com

Nieuwsbrief 19

Nieuwsbrief 18

Nieuwsbrief 17

Nieuwsbrief 16

 Nieuwsbrief 15

Nieuwsbrief 13

Nieuwsbrief 5

Nieuwsbrief 11

Nieuwsbrief 10