Le Domaine Roqueforette

Normandie

Terug naar hoofdpagina

Chambre d'hôte Camping Luxe caravan Gîte Wie zijn wij? Waarom hier?
Nieuwsbrieven Contact Honden Fotocollage Normandie Links

Nieuwsbrief 7

 

Het seizoen begon ook dit jaar weer heel vroeg, de eerste gasten kwamen al in maart, en ze waren natuurlijk meer dan welkom. Het is net of sommige mensen dan uit hun winterslaap komen en daarvan bij ons op Roqueforette pas echt bijkomen en zich opladen, om zo weer helemaal uitgerust vol het jaar in te gaan.

Muizen.

Ook de beestjes moeten weer wennen aan de mooie natuur om hun gangetje weer te kunnen gaan. Zo reden wij 's morgens weg van ons terrein toen wij halverwege de oprijlaan ineens een lang staartje zagen verschijnen tussen de motorkap en het spatbord van de auto. Meteen gestopt, motorkap open, maar niets te zien of te vinden dus was het misschien toch een takje.............?

Bij terugkomst 's middags opnieuw even onder de motorkap gekeken, en na lang zoeken en porren verscheen er een muizenstaart tussen wat verstevigingsbalken. Er zat dus echt een muis in de motorkap en krijg die daar maar eens uit voordat deze de elektriciteitsdraden en/of slangen gaat verorberen.

Na ongeveer een half uur porren, schudden, blazen en het voorhouden van kaas en 'blote' muizenfoto's, wilde de muis er tenslotte wel uit, maar durfde niet te springen (dus een muis met hoogtevrees?). Omdat de motorkap schuin omhoog stond, zag hij wel in dat, mòcht hij springen, hij dit niet zou namuizen, maar wel bleef hij steeds weer dat koppie door een gat steken. Pogingen om aan zijn staart te trekken als wij die zagen en hem zo naar buiten te trekken hadden geen resultaat, en ook voor kaas en beschuit kwam hij er niet uit. We hebben hem zelfs een muizenparachute en een jaar lang gratis slaapplaats op de camping aangeboden, maar ook daar ging hij niet op in. En om nu een nieuwe motorkap te gaan kopen ging ons ook weer te ver.

Toen hebben wij een stuk ondertapijt op de motor gelegd, de motorkap er vlak boven gehouden, beetje schudden en wat blazen en ja hoor, hij zag dat de afstand voor hem nu wel heel interessant geworden was en na verloop van tijd (veel te lang natuurlijk) sprong hij op het tapijt en konden wij hem zijn vrijheid geven in de natuur.

Toen de motorkap meteen dicht gemaakt en geheel ‘muisdicht’ afgesloten zodat dit niet meer kon voorkomen. Tenminste, dat dachten wij. Maar toen wij hiermee klaar waren, je gelooft het niet, stak er weer een koppie ergens uit de motorkap. Het kon zeker niet dezelfde muis zijn, er zat er dus nog een in de motorkap. Geweldig!

Maar wijzer geworden van de ervaringen met zijn familielid kregen wij ook deze bijdehand er op dezelfde manier uit, met het stuk tapijt, en kreeg ook deze muis zijn vrijheid terug in de natuur met de mededeling zich hier nooit meer te laten zien. Maar ach, dat je weet hier natuurlijk nooit zeker in de ‘campagne’, ofwel het Franse boerenland. Wel is onze auto nu beter beveiligd dan menige presidentiële auto, maar dan tegen muizen.

Boeren/agrariërs.

De boeren hebben het zwaar op dit moment mede door de lage melkprijzen, en deze demonstreren hier dan ook vel tegen aan. Daar kwamen ook wij achter toen wij boodschappen gingen doen bij een grote supermarché. Doreen zou even snel naar binnen gaan en ik bleef met Lola buiten, dan kon die ook even een "boodschap" doen op het gras.

Opeens kwamen er 6 auto's aanrijden vol met boeren die meteen naar de hoofdingang van de supermarché liepen. Maar voordat ze naar binnen konden, gingen ineens alle stalen hekken naar beneden en werd de zaak hermetisch afgesloten. Maar nu was Doreen binnen en stond ik buiten met Lola tegen de auto geleund dit allemaal zo eens aan te zien. Toen verschenen er meerdere tractoren die grote banden, grond en mest gingen storten voor de in- en uitgang van de supermarché, zodat niemand er meer bij kon komen. Dat was dus wel heel gezellig.

Ik zag mij zelf al de koevoet uit de auto pakken om Doreen te gaan bevrijden uit de supermarché en zo als een 'held' in de krant te komen, haha!

Maar na ongeveer 10 minuten ging er een alarm af floepten er zwaailichten aan en konden de klanten van de supermarché er aan de achterkant snel uit met hun boodschappenwagentjes. Helaas hadden ze nog wel eerst alle boodschappen moeten betalen, voordat ze met zijn allen in één keer naar buiten mochten met de excuses van de manager. Maar goed, wij hadden onze boodschappen en konden ongestoord vertrekken.

Zo hadden we weer wat spannends meegemaakt, waarover we natuurlijk weer uitgebreid hebben zitten praten met onze vrienden en buren onder het genot van een lekker glaasje 'melk'.

D-day.

Op 6 juni 2009 werd hier in Normandië 65 jaar D-day herdacht en er waren in dat verband veel feestelijke activiteiten. Ook wij hebben dat geweten. Het was namelijk ontzettend druk en overvol bij ons met gasten die ook speciaal voor deze zeer groots opgezette herdenkingen hierheen waren gekomen.

Er was zelfs een groep soldaten op de camping "geland" die helemaal in uniformen van 65 jaar geleden liepen. Ze waren lid van een club die het belangrijk vindt dat dit allemaal behouden blijft. In vol ornaat met bepakking en rugtelefoon gingen deze zeer fanatieke soldaten elke dag op stap naar de invasiestranden en naar Ste Mère-Eglise en Picauville etc. En 's avonds terug op de camping aten ze gezellig bij hun gaspitje en met een lekkere neut erbij. Slapen deden ze natuurlijk in hun tentjes. Zo hebben deze mannen hier een paar fantastische en gezellige dagen met elkaar gehad, maar ook de overige gasten vonden dit leuk om te zien en maakten graag een praatje of dronken een wijntje of biertje met ze mee.   

Wij hopen in ieder geval dat ze hier volgend jaar weer terugkomen omdat ook wij het heel leuk vonden en het allemaal supergezellige gasten waren. Sommige van hen zijn hier intussen zelfs alweer (privé) teruggeweest. Het is niet alleen heel gezellig maar we voelden ons ook wel wat meer beschermd, zo met 'onze' eigen bewakingstroepen hier op de camping. En 's nachts liepen de militairen natuurlijk ook wacht op ons domaine. Ja, het was echt heel veilig.

Overigens zijn de invasiestranden en het gehele D-day gebied hier het hele jaar door te bezichtigen. Het is werkelijk de moeite waard om een en ander te komen bekijken.

En vanaf ons Domaine kun je de hele kust afgaan om zo een goede indruk te krijgen over wat er hier allemaal gebeurd is in 1944 aan het begin van de bevrijding van Europa.

Oogstfeest.

Ook nu hadden wij weer het jaarlijkse oogstfeest hier in Laulne. Dit jaar was er opnieuw goed in de buidel getast door de organisatie want er was zelfs een Franse André van Duin aanwezig. En wat was dat lachen met die man, zeg, als hij tenminste niet te snel praatte en wij de grappen ook konden begrijpen, haha. Maar meestal ging hij zo snel dat zelfs de Fransen het niet begrepen. Dus namen wij met zijn allen er maar een wijntje op wat tenslotte ook heel leuk is.

Wij waren er met een grote groep van 20 gasten, wat niet alleen door de organisatie op prijs gesteld werd, maar ook door de burgemeester. Die vond het gezellig dat wij er weer bij waren met zoveel gezellige gasten om zo mee te genieten van dit echt Franse evenement. En is het niet leuk dat de burgemeester ons de patriotten van Laulne noemt? Wij zijn hier heel trots op en voelen ons hier dan ook helemaal thuis.

Van de organisatie kregen wij zelfs de wijn gratis, ze zetten een paar flessen extra op onze tafel, merci beaucoup! En na het vele eten werd ook de koffie en Calvados bij ons zeer rijkelijk uitgeschonken.

Bijna iedereen was lopend of met de fiets, dat was dus wel zo veilig. Een zeer gezellige middag voor groot en klein, dat was het, en iedereen heeft er heerlijk van genoten.

Table d'hôte

De "table d'hôte diners" waren ook dit jaar weer heel gezellig en een groot succes en wat hebben ook wij hier weer ontzettend van genoten. Zeker onder de nieuwe "tonnelle" (overdekt prieel) was het lekker eten en drinken en gezelligheid ten top. En we hebben weer heel wat afgelachen met zijn allen. Omdat elke dag "table d'hôte diners" koken, zoals wij in de voorgaande jaren deden, teveel en te druk werd voor ons, doen wij dit nu alleen op bepaalde dagen. Wij brengen het desgewenst ook nog steeds bij de gîte, de kamer, caravans, campers, tenten etc., maar eten nu ook veel met een groepje tegelijk gezellig onder de "tonnelle".

En het is toch heel fijn als je bv. net op de camping aankomt of in de gîte of kamer na een reis en je kunt dan meteen aanschuiven aan de table d'hôte. Dan ben je, met gezellige mensen om je heen, die reis zo vergeten en voel je je meteen 'thuis'.

Dus lekker eten en drinken, gezellige verhalen aanhoren van iedereen en veel lachen, dat is echt genieten en dat doen wij hier ook het liefst.

Grande Foire Sainte-Croix-Lessay

Dit jaar was er ook weer de grootste markt van Normandië hier vlakbij in Lessay, van vrijdag 11 september t/m zondag 13 September. Deze duizend jaar oude beurs/markt van Sainte-Croix werd in de 11e eeuw gecreëerd door de religieuzen van de Abdij van de Heilige Drievuldigheid. Het doel was indertijd de ontwikkeling van de lokale handel en het bevolken van het dorp te bevorderen.

De markt duurt 3 dagen, beslaat een oppervlakte van 32 hectare en verwelkomt elk jaar zo'n 400.000 bezoekers. Naast paarden, runderen, schapen, geiten, kippen, konijnen en vogels, zijn er ook honden en katten te koop. Ook zijn er demonstraties met rijspannen en allerlei voorstellingen te zien. Verder zijn er ook zaken als tractoren, auto's, gereedschappen, tuinartikelen, vliegtuigjes, zwembaden etc. te zien en te koop.

Maar ook is er een weg van ongeveer 2 km. die aan beide zijden vol staat met kramen en tenten met gastronomie, dus ontzettend veel eten en drinken. Er is ook een heuse kermis. Al met al drie dagen vol gezelligheid waar je niet op uitgekeken raakt, zeer zeker de moeite waard om mee te maken.

Maïsoogst

Op dit moment, oktober, is het overal een drukte van belang met het binnenhalen van de maïsoogst. De tractoren rijden af en aan en de combines werken praktisch onafgebroken door, op het land naast ons doen ze dat zelfs met 2 combines tegelijk.

Je zou bijna stoplichten neerzetten op het land om de tractoren te "begeleiden", zoveel zijn het er, maar deze mensen weten precies wat ze doen en werken ook nog eens heel netjes.

De wegen zijn soms wat glad van de bagger (wat niet zo gek is natuurlijk) maar nadat van een stuk land de oogst binnen is en de tractoren klaar zijn, worden de wegen nog dezelfde dag netjes schoongemaakt.

Deze maïs is voor de koeien, maar wij gaan na de oogst - naar goed Normandisch gebruik - het land op om de overgebleven maïs op te rapen en voor onze paarden te gebruiken in de winter. Die hebben dan meteen wat te doen, want ze moeten de maïs nog uitpakken, maar ze vinden het heel lekker. Dit oprapen en wegrijden van de maïs moet wel meteen op de laatste oogstdag gebeuren, omdat de dag daarna de boer zijn land al weer gaat bemesten en ploegen voor de winter, en daar kun je dan maar beter niet vóór gaan lopen met je maïskruiwagentje.

Roqueforette

Nu de meeste toeristen naar huis zijn, hebben wij even wat rust en kijken we vol trots terug op weer een heel gezellig seizoen met niets dan lieve en gezellige gasten, die hier in Normandië ook allemaal op hun eigen manier een fijne vakantie hebben beleefd.

Niet alleen zijn er dit jaar opnieuw zeer vele nieuwe gasten geweest, maar kwamen ook veel gasten, die hier al eerder geweest waren, terug, wat natuurlijk heel vertrouwd en gezellig is.

Overigens is het hier ook nu in oktober nog steeds gezellig met gasten die lekker komen genieten van Normandië in de herfst. De temperatuur is nu zo'n 19 graden en het is zonnig, dus ook de ‘tenters’ hebben het nog geweldig naar hun zin en zitten gezellig voor hun tenten lekker te genieten van een wijntje en de zon.

Wij gaan In november weer aan een hele grote klus beginnen waar gelukkig (onze) aannemer bij komt helpen met zijn grote rupskraan en tractoren met aanhangers. dus weer een paar weken hard aanpakken maar dan is ook dat weer gedaan, en is het allemaal klaar voor de winter en het nieuwe seizoen wat ook weer fijn is. En dan zijn er verder ook nog de nodige verbouwingen en klussen die gedaan moeten worden, dus wij vervelen ons zeker niet de komende winter.

De moestuin moet ook winterklaar gemaakt worden. Daar gaat straks gaat onze eigen verse compost overheen, zodat wij en onze gasten hier volgend jaar weer heerlijk en gezond van kunnen eten.

Beste gasten, wij wensen u allen een warme en gezellige winter toe en au revoir!!!

  

Gezellige groeten vanuit Normandie,

Doreen & Ed Advocaat

Nieuwsbrief 15

Nieuwsbrief 14

Nieuwsbrief 13

Nieuwsbrief 12

Nieuwsbrief 11

Nieuwsbrief 10

 Nieuwsbrief 9

Nieuwsbrief 8