Le Domaine Roqueforette

Normandie

Terug naar hoofdpagina

Chambre d'hôte Camping Luxe caravan Gîte Wie zijn wij? Waarom hier?
Nieuwsbrieven Contact Honden Fotocollage Normandie Links

Nieuwsbrief 8

Voorjaarsnieuwsbrief

 

 Het voorjaar is eindelijk begonnen, en met de lente valt er weer een nieuw seizoen in huis vol met nieuwe ervaringen en gezelligheid. Maar eerst: hoe zijn wij hier in Laulne de winter doorgekomen?

Daar gaat-ie. Nadat wij de hele maand november nog hard doorgewerkt hadden om twee megaklussen geklaard te krijgen samen met onze aannemer en groot materieel erbij, waren wij wel toe aan een winterslaap.

Gelukkig lag het houthok voor de kachel al vol, en was de schuur afgeladen met fris ruikend hooi en stro voor de paarden, zodat de winter wat ons betreft langs kon komen. Nou, en dat hebben we geweten!

  

Kerstmis, Oud & Nieuw

Maar eerst werd het kerst en oud & nieuw.

Bij wie wij in die dagen rond de kerst ook langskwamen, moesten we mee-eten of kregen we een drankje met lekkere hapjes erbij. Zelfs moesten wij een keer 's avonds terugkomen om mee te eten.

Hoe aardig en goed bedoeld ook en hoezeer wij ons ook vereerd voelden, als wij op alle uitnodigingen waren ingegaan, dan zouden wij rollend van al het eten over ons terrein zijn gegaan in plaats nog te kunnen lopen.

Een paar dagen voor oud & nieuw hebben wij weer - wat inmiddels een traditie geworden is - stapels oliebollen en appelbeignets gebakken en rondgebracht bij de buren en nu zelfs ook bij mensen die verderop wonen.

En ook kwamen vrienden en buren ze lekker zelf halen en namen ze meteen gezellig een wijntje erbij om ze weg te “spoelen”, zo lekker vinden ze onze oliebollen.

En natuurlijk was het ook dit jaar hier weer een "mega geknal" om 24.00 uur, maar dan van de champagnekurk wel te verstaan, want verder hoor je hier niets om die tijd. Het blijft apart maar oh zo zalig!

 

En de dagen erna kwam iedereen gelukkig nieuwjaar wensen, en natuurlijk ging ook dit weer gepaard met eten en drinken.

Sommige van onze buren kwamen op de koffie, en namen vol trots een zelfgemaakte grote taart mee, en o, wat kunnen de Fransen goed taarten bakken. En ook deze taart was weer overheerlijk.

Heel veel aanloop hadden we en het was soms zelfs druk, wij zijn er dan ook heel blij mee dat de mensen zo makkelijk hier binnenlopen als wij er zijn. We genieten daar dan ook echt enorm van.

 

Sneeuw.

En toen kregen we ook hier sneeuw. Later bleek dat het hier sinds 30 jaar niet meer zo veel en extreem had gesneeuwd.

Er is hier in Normandië dan ook niemand en niets ook maar een beetje voorbereid op sneeuw, ook wat sommige bouwconstructies betreft. En al helemaal niet op zulke extreme sneeuwval zoals nu dit jaar gevallen is.

Zo zaten wij hier 10 dagen "vast" omdat we door de sneeuw niet van ons terrein konden komen, maar met genoeg te eten en drinken voor de dieren en ook voor ons zelf hebben wij ons verder best vermaakt.

Ook tijdens de 19 uur durende stroomstoring hebben we ons niet verveeld. Lekker de houtkachel opgestookt en bij kaarslicht zitten praten en lezen. Dit was wel heel bijzonder omdat in de periode dat ons huis gebouwd is (zo'n 200 jaar geleden) de bewoners er toen precies hetzelfde bijzaten, ook aan een houten tafel en bij houtvuur en wat kaarslicht. 

Af en toe moesten wij wat daken sneeuwvrij maken in verband met het zware gewicht ervan. Ook hebben we met de overburen en hun kinderen een sneeuwgevecht (bataille de neige) gehouden en gesleed, zo bleven we toch voldoende in beweging.

En daarna een lekker warm bakkie met zijn allen om weer op temperatuur te komen.

Toen de meeste sneeuw was gevallen, begon de burgemeester met het sneeuwvrij maken van een aantal wegen met zijn tractor, hier is hij samen met andere boeren dagen mee bezig geweest.

Dat dit sneeuwvrij maken bij ons iets langer duurde kwam ook mede door onszelf en onze buren. Op een bepaald moment stonden wij namelijk met een groepje mensen op de weg in de sneeuw en ook met de burgemeester zo wat te praten, toen iemand opperde om een barbecue aan te steken en wat drank te gaan halen, zo gezellig was het in de sneeuw. De drank kwam er natuurlijk wel vrij snel aan te pas,   (dit i.v.m. de kou haha) Maar de warme houtkachel won het toch uiteindelijk, gelukkig.

 

Buurman.

Van de week met onze buurman van in de tachtig aan zijn tractor gesleuteld. Maar ook die tractor is - denken wij - al "in de tachtig", dus Ed is hier heel voorzichtig mee omgegaan, met de tractor dus.

Tracteur McCormick 353Nadat we een nieuw onderdeel hadden gemonteerd voor de motor, kwam deze puffend en met veel rook weer tot leven, en na een bakkie zeer sterke koffie konden we aan de slag en was de tractor inmiddels ook warmgelopen.

Samen hebben de mannen toen met de tractor wat rollen hooi naar ons land gebracht, maar Ed moest zowat aan de zuurstof omdat de tractor nogal "rookt en ruikt", Pufpuf. Maar goed, het blijft toch mooi om dit aan te zien.

Ed moest tijdens het rijden steeds aan een hendel trekken omdat er iets lekte en de baal hooi anders op de weg zou vallen. Dit euvel heeft hij inmiddels ook verholpen en nu is de tractor weer als "nieuw".

Deze tractor kent maar één snelheid, en die is langzaam, héél langzaam. Stel je voor: wij gaan over de weg met een slakkengangetje, de rol hooi achterop van 250kg en een grote dikke rookpluim uit de pijp, iets wat milieutechnisch gesproken alleen nog maar hier kan op het platteland.

Op een bepaald moment is Ed afgestapt (om even lucht te happen) en voor de tractor uit gaan lopen (zo "snel" rijd deze) en dat allemaal ook nog zonder navigatiesysteem!

Maar wat is het toch genieten om dit te mogen mee maken, hier kan dat nog. En Ed helpt dan ook vol trots de oude baas met zijn tractor, zodat deze ook niet al te veel meer hoeft te sjouwen.

 

Viande de Sanglier.

Op een vroege ochtend rond 08.00uur waren wij nog een beetje aan het wakker worden toen er een auto aan kwam rijden, het was "onze" aannemer die ons laatst ook weer geweldig heeft geholpen.

Nu kwam hij vol trots aanlopen met iets groots en druipends in zijn rechterhand. Nadat wij een hand van hem hadden gekregen zei hij dat hij een cadeau voor ons bij zich had. (???)

Hij duwde het Ed in zijn handen. Het bleek de poot van een wild zwijn te zijn dat hij twee dagen ervoor had geschoten. Heel lekker, hoor, behalve als je net uit je bed komt en je ontbijtje staat klaar te maken!

Doreen wist zich nog net in te houden en bood hem maar snel een bakkie koffie aan, terwijl Ed de poot meteen in de vriezer legde.

En afgelopen weekend hebben wij de poot "gebraden". Nou, het is een echte smaaksensatie. Wat een lekker vlees is dat na zo'n 4 uur in de oven.

Wij denken dan ook maar zo: je proeft wel dat deze dieren zonder stress en in de pure natuur hebben geleefd en verder een goed en vrij bestaan gehad hebben. Ja, en ook dit hoort echt bij Frankrijk.

 

Feesten.

Doreen zit nu in de feestcommissie van Laulne. Het is zo ook makkelijker voor ons om met onze gasten naar de feesten te gaan, omdat wij nu zelf ook een beetje betrokken zijn bij de organisatie hier van, en ruim van te voren weten wanneer er weer feest is.

De deelname ging niet geheel vrijwillig. Op een dorpsvergadering is dit toch wel mede gebeurd onder enige "dwang" van de huidige burgemeester, de oud-burgemeester en een aantal dorpsgenoten. Maar goed, dat is natuurlijk ook wel weer heel leuk.          

En nu kijken wij dus weer uit naar het grote dorpsfeest van Laulne (het oogstfeest) in augustus. Daar gaan wij elk jaar weer naar toe samen met vele van onze gasten, het is natuurlijk heel leuk om zo’n typisch frans feest hier te kunnen meemaken.

Na die bewuste dorpsvergadering was er natuurlijk wijn met de vermaarde taart La Galette des Rois.

Hier het recept van de Galette de Roi

Op 6 januari viert men hier met deze taart bijvoorbeeld Epiphanie, het bezoek van de wijzen uit het Oosten aan het kindje Jezus (Driekoningen). Maar de Galette wordt ook bij veel andere gelegenheden gegeten, zoals bij bezoek van familie of vrienden.

En ook wordt de Galette veel gegeten bij verenigingen en scholen aan het begin van het nieuwe jaar.
In de Galette zit een klein porseleinen of plastic beeldje, een ‘fève’,  verstopt (tot 1870 was dit een boon). Degene die de fève in zijn stukje taart vindt is de “Koning van de dag” en mag de hele dag rondlopen met de kroon die bij de taart geleverd wordt. Wanneer de taart aangesneden wordt gaat de jongste van het gezelschap onder tafel zitten en zegt bij ieder stukje voor wie het bestemd is. De gelukkige Koning hoort daarna de volgende Galette te verzorgen.

De taarten zijn zeker tot in februari hier te verkrijgen, dus waar wij rond deze tijd ook koffie gaan drinken...........juist ja, ze komen nog net niet onze oren uit, maar dat scheelt niet veel. Maar lekker dat die taarten toch zijn!

 

Nieuw seizoen.

Nu is het voorjaar weer begonnen, de knoppen zie je opkomen, de krokussen en narcissen komen uit, kortom, de natuur bloeit alweer volop. Van de paarden gaat de wintervacht eraf en meteen worden ze weer slanker en ondeugender.

En wij kijken er weer naar uit om gezellig met onze gasten onder de tonnelle de table d'hôte te verzorgen, en zo ook weer leuke en gezellige gesprekken te hebben en nieuwe dingen te horen.

 

Wij verheugen ons erop om onze gasten weer te kunnen verwelkomen en hopen ook weer op een zeer gezellig seizoen.

 

 

Dit doet een lange stille winter met ons, we spelen het programma "De Stoel" na, je moet toch wat he!

  

Gezellige groeten vanuit Normandie,

Doreen & Ed Advocaat

Nieuwsbrief 15

Nieuwsbrief 14

Nieuwsbrief 13

Nieuwsbrief 12

Nieuwsbrief 11

Nieuwsbrief 10

Nieuwsbrief 9

Nieuwsbrief 7